Šetalište i dvorana ipak aktuelni: Evo Stanivukovićevog plana kapitalnih projekata

Projekat rekonstrukcije pješačke zone u samom centru Banjaluke koji je započela prethodna gradska administracija, ušao je u novi, trogodišnji plan kapitalnih investicija Grada. Ovaj plan s potpisom gradonačelnika Draška Stanivukovića naći će se na sjednici banjalučke skupštine u utorak.

Uređenje šetališta od Palate Predsjednika Republike do Narodnog pozorišta, sa dijelom do ulice Sime Šolaje koštaće pet miliona maraka, a centru grada daće moderniji izgled, navodi se u obrazloženju plana za period 2021-2023. godina.

Planirano je da projekat koji je, svojevremeno, nazvan preskupim, sa milion maraka finansira gradski budžet, dok će četiri miliona biti obezbijeđeno iz takozvanih ostalih izvora finansiranja u koje spadaju javna preduzeća i ustanove, ministarstva, donacije i transferi i rezervna sredstva iz prethodnih perioda.

Još jedan projekat iz Radojičićevog vremena je i izgradnja multifunkcionalne dvorane na uglu ulica Olimpijskih pobjednika i Gundulićeve, za koju je njegova administracija izabrala i najbolje idejno rješenje. Interesantno je da za taj projekat u naredne dvije godine predviđeno 42 miliona KM i to iz privatnog kapitala i saradnje sa privatnim partnerom, dok je ostatak od oko 6,5 miliona planiran iz nenovčanih sredstava. Prethodna administracija kao mogućnost finansiranja tog projekta pominjala je da bi, potencijalnom investitoru, kao kompenzaciju za radove mogla ponuditi gradsko zemljište koje se nalazi u produžetku pomoćnog terena Gradskog stadiona.

U plan kapitalnih investicija do 2023. ušlo je 57 projekata iz 10 oblasti, vrijednih 176,5 miliona KM, od čega skoro 66 miliona otpada upravo na ostale izvore finansiranja. Iz redovnih budžetskih sredstava za kapitalne investicije planirano je 21,6 miliona maraka, iz kredita 37,1, a od privatnog kapitala 45 miliona KM.

Mimo šetališta, većina projekata sabranih u kapitalne investicije već je najavljena, poput gradskog parka u ulici Olimpijskih pobjednika koji je, ujedno, i najveća stavka u planu komunalne infrastrukture sa pet miliona maraka, od čega je iz budžeta planirano 3,5 miliona.

Planirano je i uređenje korita Vrbasa i Vrbanje, uređenje dijelova obale uz Vrbas u naseljima Srpske Toplice, Bulevar i Obilićevo, kao i projekat prikupljanja i zbrinjavanja otpadnih voda. Uplaniran je i nastavak projekta vodosnabdijevanje i kanalizacija – Voda 1,2,3 i 4, uglavnom iz kreditnih i grant sredstava.

U oblasti saobraćaja, u kapitalne investicije ušao je most kod Vitaminke, sa planiranih 1,1 miliona KM iz budžeta i 5,9 miliona iz ostalih izvora, kao i izgradnja puteva u prigradskim naseljima Motike, Kuljani, Priječani, Česma, Debeljaci i Šargovac.

Most u Docu, jedan od najvećih započetih projekata bivše administracije, našao se među kapitalnim investicijama i procijenjen je na skoro 33 miliona KM. Zaključno sa 2023. godinom, za njega je predviđeno osam miliona maraka iz ostalih izvora finansiranja, kao i 3,5 miliona iz kredita, ali ni marka iz redovnih budžetskih sredstava.

U kapitalne projekte ušla je i već najavljena izgradnja škole u naselju Ada, za koju su sredstva obezbijeđena iz donacije Srbije. Tu je i izgradnja vrtića u Vrbanji sa 449.000 KM iz budžeta, a sveukupno budžetsko izdvajanje u oblasti obrazovanja u periodu 2021-2023. biće nešto manje od 2,5 miliona KM.

U zdravstvu, najznačajniji je projekat izgradnje nove ambulante porodične medicine u Dragočaju, planiran iz kreditnih sredstava, a ukupna ulaganja u toj oblasti biće nešto više od milion maraka.

Planirana je i izgradnja i unapređenje zdravstveno-turističkog centra “Srpske Toplice”, rekonstrukcija tvrđave Kastel, izgradnja pristaništa za dajak i vidikovca na Banj brdu, a za sve to opredijeljeno je 835.000 KM iz budžeta.

U sportu dominira izgradnja sportske dvorane i atletske staze, kao i dvorane za boraličke sportove u naselju Lauš, a veći dio sredstava biće obezbijeđen iz kredita i ostalih izvora finansiranja. U planu je da za 463.000 KM Banjaluka dobije i skejt park.

Među „kapitalce“ svrstana je i rekonstrukcija Doma omladine, ali i modernizacija i opremanje Gradske uprave, „u svrhu efikasnijeg rada, digitalne transformacije i pružanja boljih usluga građanima“.

Kapitalni projekat biće i izgradnja centralnog spomen obilježja poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata koji bi trebalo da košta 2,1 milion KM, od čega je 105.000 KM planirano iz budžetskih sredstava, a ostatak iz ostalih izvora finansiranja.

 

Ostavite komentar: