Selfi iz sale i fotografije sa kolegama: Banjalučki odbornici “pozdravljaju” se sa Skupštinom

Banjalučki odbornici u posljednje četiri godine razmatrali su oko 3.500 tačaka, a mandat ove Skupštine svakako će ostati upamćen po rekordnom broju promjena partijskih dresova.

Banjalučki parlament u trenutnom sazivu održava jednu od posljednjih sjednica, sa 106 tačaka dnevnog reda, među kojima je bio i rebalans budžeta u iznosu od 155 miliona maraka. Tokom jučerašnje rasprave, međutim, odbornici i načelnici iskoristili su priliku da uslikaju selfi iz sale i fotografišu se s kolegama kako bi obilježili kraj mandata.

Mnogi su slike podijelili na društvenim mrežama još za vrijeme 41. sjednice.

Zanimljivo je da je tokom ovog mandata skoro polovina odbornika promijenila stranku, njih čak 14, od čega neki i više puta, a poslije brojnih kadrovskih imenovanja u skupštinske klupe došla su i nova imena. Nakon raznih turbulencija, „neokrnjen“ je ostao samo SNSD, a Skupština je na kraju završila sa tek četiri opoziciona odbornika.

Predsjednik gradskog parlamenta Zoran Talić poručuje da će rad ove Skupštine da ocijene sami građani.

“Što se tiče mene kao predsjednika, bitno je da smo imali dobru dinamiku, koju je nametnuo gradonačelnik i Gradska uprava, puno je tema i strategija pokrenuto, puno kvalitetnih stvari za Banjaluku. Kvalitetnih je rasprava bilo i od strane pozicije i opozicije. Možda se nismo nekada našli na zajedničkim stavovima, ali je sigurno da smo donosili kvalitetne odluke, koje su išle u pravcu razvoja našeg grada”, rekao je Talić.

Odborniku Ljubi Ninkoviću ovo je bio prvi mandat, kako kaže, turbulentan, i u političkom smislu i rada na terenu.

“Poplave i korona virus su definitivno obilježili ovaj mandat u smislu pronalaženja rješenja za probleme građana. Trudio sam se da kroz institucije Skupstine i Gradske uprave ukažem na sve zamjerke sugrađana i pomognem u realizaciji svih problema koji su mučili moje komšije i sugrađane. I na taj način sam htio pokazati da se ne bavim politikom da bi meni bilo bolje, već da bi rješavali probleme i stvorili uslove za pristojan život svih sugrađana i komšija”, rekao je Ninković.

Jedna od najaktivnijih odbornica u Skupštini svakako je bila i Mirna Savić- Banjac, koja je ipak istakla da uvijek može bolje.

“Poslije svake sjednice analiziram aspekt svog rada, ali zadovoljna sam što sam uložila svu energiju i potrudila se. Pokušaću u narednom periodu, kao odbornik ili aktivista bilo koje vrste, da popravim sve aspekte djelovanja”, rekla je ona.

Sastav u ovom mandatu je kvalitetan, kao i sami odbornici, mišljenje je Milenka Jaćimovića.

“Imali smo određenih problema sa prilivom budžeta, zadesile su nas poplave, epidemija korona. Možemo reći da je mandat svakog odbornika bio težak, bio on opozicija ili pozicija”, izjavio je on.

Ocjenjujući rad ovog saziva, gradonačelnik Igor Radojičić kaže da je izuzetno zadovoljan, jer je Skupština bila učesnik mnogobrojnih odluka i transformacija u gradu.

“Skupština je radila konstruktivno, kvalitetno, imali smo i stabilnu većinu koja je prvi preduslov da biste mogli da donosite odluke. Najviše se to vidi na brojnim kapitalnim ulaganjima kojih je u ove četiri godine bilo između 100 i 150 miliona maraka, za vrtiće, mostove, dvorane, obnovu Banskog dvora, kulturne sadržaje i slično”,  izjavio je Radojičić.

MOGUĆA JOŠ JEDNA SJEDNICA

Iako najavljena kao posljednja sjednica u ovom mandatu, predsjednik Skupštine Zoran Talić rekao je da će se odbornici u ovom sastavu vjerovatno sastati i nakon izbora, kako bi razmatrali odluku o privremenom finansiranju grada, dok se ne usvoji budžet za iduću godinu.

“Centralna izborna komisija nam je napravila pravnu situaciju sa odgađanjem izbora na 15. novembar. Po izbornom zakonu BiH, konačni rezultati se objavljuju u roku mjesec dana. Dok se konstituše vlast to može biti i kraj decembra, što nas može dovesti u situaciju da ne samo Banjaluka već i ostale lokalne zajednice na teritoriji Srpske i BiH nemaju usvojene budžete. Mi smo razgovarali da poslije lokalnih izbora sazovemo još jednu sjednicu kako bismo donijeli odluku o privremenom finansiranju, jer suština je da Banjaluka nijednog trenutka ne ostane bez svojih finansija, zbog izbora i nemogućnosti da se u nekom određenom periodu formira vlast ili nacrt budžeta”, rekao je on, piše Srpskainfo.

Ostavite komentar: