Sastanak sa Kresojevićem: Banjaluka formira tim koji će tražiti novu lokaciju za deponiju

04.03.2024. | 14:07

U cilju rješavanja pitanja deponije u Ramićima biće formirana radna grupa, koja će aktivno raditi na pronalasku najbolje lokacije za odlaganje otpada, saopšteno je iz Gradske uprave.

Ovo je jedan od zaključaka radnog sastanka održanog u Gradskoj upravi, a kojem su prisustvovali predstavnici Grada Banje Luke ali i sedam lokalnih zajednica koje odlažu otpad na regionalnoj deponiji u Ramićima, predstavnici preduzeća „Dep-ot“, te predstavnici Ministarstva za prostorno uređenje, građenje i ekologiju Republike Srpske.

Kako je kazao gradski menadžer Bojan Kresojević, osim što je neophodno obezbijediti neometano i kvalitetnije odlganje otpada, rješavanje pitanja deponije u Ramićima veoma je značajno za mještane naselja Šargovac, Dragočaj, Kuljani, Prijakovci i Motike,  ali i za građane svih lokalnih zajednica koje odlažu otpad na ovoj lokaciji.

“Jedan od najvažnijih zaključaka današnjeg sastanka je formiranje radne grupe, koja će aktivno raditi na ispitivanju potencijalnih lokacija gdje će biti izgrađen novi regionalni centar za odlaganje otpada. Sa druge strane neophodno je i odrediti model i načina finansiranja ovog projekta koji će biti sproveden u skladu sa najnovijim standardima odlaganja otpada”, istakao je Kresojević.

On je pojasnio da je ipak do realizacije ovog projekta neophodno pronaći i prelazno rješenje za nesmetano odlaganje otpada.

U interesu građana Banje Luke neophodno je da u vremenskom periodu dok tražimo novu lokaciju, pronađemo najbolje rješenje u skladu sa najvećim standardima, te da na postojećoj deponiji proširimo sanitarne kasete, kako bi se nesmetano odlagao otpad u narednom periodu – kazao je gradski menadžer.

Kresojević je dodao da ovaj projekat iziskuje vrijeme, ali da je dobra stvar što su sve lokalne zajednice, te predstavnici resornog Ministarstva podržali ovu inicijativu i izrazili spremnost da se aktivno posvete ovom pitanju.

“Ovo je ozbiljan projekat u okviru kojeg će velika pažnja biti posvećena pitanju unapređenja upravljanja otpadom. Iskoristićemo sve mogućnosti i dostupne tehnologije da iz otpada proizvodimo i koristimo kao energiju”, rekao je Bojan Kresojević.

Direktor preduzeća „DEP-OT“ Željko Savić zahvalio je Gradu Banjoj Luci na inicijativi za promjenu lokacije.

“Ovo je izrazito značajna tema za Banju Luku i zdravlje ljudi, zbog čega je značajno što je pokrenuta inicijativa za promjenu lokacije regionalne deponije. Preduzeće„DEP-OT“  daje punu podršku traženju nove lokacije, jer trenutna lokacija zasigurno nije perspektivna”, rekao je Savić, te dodao da će za sada izvršiti proširenje sanitarne kasete, ali da je neophodno i veoma važno ići u pravcu traženja nove lokacije.