Sastanak sa “Autoprevozom” bez rezultata: Ujutru deložacija – treća po redu

19.10.2023. | 18:19

Gradonačelnik Draško Stanivuković održao je danas sastanak sa svim političkim strankama koje učestvuju u radu Skupštine Grada i predstavnicima rukovodstva „Autoprevoza“ u vezi sa iznalaženjem rješenja pitanja gradskog parkinga na lokaciji Stare autobuske stanice i okolnih parcela, oko kojih se godinama spore Grad i preduzeće „Autoprevoz“.

– Naši dalji koraci zavise od deložacije parkinga na Staroj autobuskoj stanici, koja je jutros zakazana za sutra, u 7.00 časova. Kao gradonačelnik prisustvovaću i sutra, toj trećoj po redu deložaciji. Daćemo sve od sebe da sačuvamo sve što se može u ovom trenutku. Osim spomenika 12 beba i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske možemo sačuvati dio Vidovdanske, a drugi dio Vidovdanske išao bi kroz dugoročnu otplatu i kroz zamjenu zemljišta – kazao je gradonačelnik nakon sastanka u Gradskoj upravi ističući da je ovo jedan od najvećih sporova, koji se vodi od 2002. godine.

Naveo je da postoje dva tužbena procesa od kojih jedan od 35 miliona KM zato što „Autoprevoz“ tvrdi da je to njihov parknig na lokaciji Stare autobuske stanice, gdje je Grad 20 godina naplaćivao parking na toj lokaciji i drugi od 12 miliona KM sa kamatama za Vidovdansku ulicu.

Prema njegovim riječima, pred Banjom Lukom je 50 miliona KM tužbenih procesa i sutrašnja deložacija.

-U narednom periodu planirano je da formiramo i radnu grupu koja će pregovarati sa „Autoprevozom“ i informaciju dostaviti pred Skupštinu Grada kako bi se zauzeo zajednički stav oko ovog naslijeđenog pitanja. Pokrenuli smo i to da se cijeli proces revidira, ali deložacija ostaje za sutra. Dvadeset godina loše pravne borbe dovelo je do ovoga. I od ovog velikog poraza pokušaćemo da dobijemo neke pobjede – naveo je gradonačelnik.

Napomenuo je da je ovaj današnji sastanak trebalo da bude sutra, ali s obzirom na to da je najavljena deložacija danas za sutra sastanak je ipak održan danas.

-Nema smisla zakazati deložaciju danas za sutra za sedam ujutro, kada nema automobila, sat vremena prije početka radnog vremena i premalo vremena da se organizujete – kazao je gradonačelnik.

Još jednom je napomenuo da je cijeli proces krenuo 2002. godine i jedino je 2003. godine bilo moguće reagovati i uvidjeti nepravilnosti.

-Ovo je od 2020. godine došlo u izvršnu fazu. U dva navrata imali smo snažan pritisak da zaustavimo deložaciju. Mi ćemo sutra doći na deložaciju, pozvati rukovodstvo Skupštine i da pokušamo uradiit što se tad u tom trenutku može uraditi – rekao je gradonačelnik, saopšteno je iz Gradske upravbe.