Saobraćaj će biti obustavljen devet dana: Putovanje na dijelu puta Banjaluka – Prijedor biće dugo i sporo

09.06.2022. | 11:05

Od subote, pa narednih devet dana, vozače koji idu prema Prijedoru i one koji dolaze u Banjaluku očekuje pravi haos, jer će potpuno biti obustavljen saobraćaj od raskrsnice u Ivanjskoj do semafora u Dragočaju.

Radi se o 9,5 kilometara puta koji nema odgovarajuću obilaznicu, pa će oni koji ne znaju lokalne prečice putovati i dugo i sporo.

Naime, od 11. juna planirana je sanacija dijela magistralnog puta Banjaluka – Prijedor i dogovoreno da saobraćaj za to vrijeme bude potpuno obustavljen. Na sastancima predstavnika “Puteva RS”, ministarstva saobraćaja, MUP, prevoznika i ostalih zainteresovanih, dogovoreno je da ti dani potpuno budu bez saobraćaja, jer bi u svakoj drugoj varijanti radovi trajali mjesecima.

Odlazak na posao

Mještani koji žive u naseljima koje “pogađa” obustava saobraćaja već su načuli da će dio puta biti zatvoren, pa razmišljaju kako će do posla u Banjaluku. Posebno pogađa one koji nemaju automobile, već idu autobusima.

Kako nam je rekla mještanka Prijakovaca, najveći problem će joj biti kako da stigne ujutro na posao, jer se još ne zna kojom trasom će autobus voziti i da li će mijenjati vrijeme polazaka.

“Ne znam ni kako ću se vraćati kući iz druge smjene, jer drugog prevoza nemam. Rekoše da će autobusi voziti od Omarske do Prijakovaca, Dragočaja i da će izlaziti kod skretanja za deponiju. Vidjećemo šta će biti, ali bojim se da će biti velikih problema”, kaže ona zabrinuto.

Na sreću, lokalno stanovništvo uglavnom zna prečice i putiće kojim mogu doći do grada svojim automobilom, ali dolazak do Banjaluke namučiće one koji dolaze iz Prijedora, koji će morati da idu okolnim putevima koje baš i ne poznaju.

Obilaznice

U “Prijedorputevima”, koje je izvođač radova, svjesni su da će obustava saobraćaja donijeti probleme, ali se nadaju da će do 19. juna završiti posao.

“Apelujemo na građane da budu strpljivi, a mi ćemo dati sve od sebe da radovi što kraće traju. Možda i ranije završimo. Preporučujemo da koriste obilaznice Omarska – Gradina – Stari Majdan – Slavićka – Borkovići – Lauš – Banjaluka ili Prijedor – Kozarska Dubica – Gradiška – Banjaluka. Apelujemo na stanovništvo, koje poznaje lokalnu putnu mrežu, da koriste pravce koji su “poprijeko” i tako rasterete saobraćaj na zvaničnim obilaznicama”, kaže za Srpskainfo direktor “Prijedorputeva” Radenko Crnogorac.

Kako bi haos u saobraćaju sveli na minimum dogovoreno je da radovi počnu u subotu ujutro. Za vrijeme postavljanja asfalta radovi će biti izvođeni tokom dva vikenda i samo pet radnih dana.

“Tako smo broj radnih dana, kada je najveća frekvencija saobraćaja, sveli na najmanju moguću mjeru. Ekipe na terenu će raditi od pet ujutro do osam, devet uveče. Već smo uradili 22 kilometra puta, a u ovom slučaju je specifično to što nema kvalitetne obilaznice u blizini. Alternativa za ovih devet dana bila je da radimo sa puštenim saobraćajem, ali tada bi sve trajalo tri mjeseca”, objašnjava Crnogorac.

Struka preporučuje da bi za sve vrste asfalta bilo dobro da se na njih ne pušta odmah saobraćaj, dok se ne ohladi. Preporučljivo je da ni u kom slučaju 24 sata preko asfalta ne idu vozila, a poželjno je i 48 sati.

“Zato se u ovom slučaju ide na totalnu obustavu saobraćaja, da se onemogući kretanje vozila. Jer, gume mogu da naruše kvalitet kolovoza. Ovo je vrsta asfalta koji se kod nas primjenjivala samo na autoputu”, ističe direktor “Prijedorputeva”.

Ostaje još pet kilometara

Iz “Prijedorputeva” su pojasnili da je na potpunu obustavu saobraćaja odlučeno zbog tehničkih karakteristika asfalta, tehnologije ugradnje, ali i zbog same brzine saobraćanja na ovoj dionici magistralnog puta. Poručuju da se nakon obavljenog posla na ovoj dionici čeka naredni termin za preostalih pet kilometara – od raskrsnice u Dragočaju do Prijedorske petlje.