Samo sjećanje na rok svirke: Zašto se banjalučki Hard Rock Caffe pretvorio u ruinu

Banjalučki Hard Rock Caffe već devet godina ne radi. Nekada mjesto gdje su nastupale najveće zvijezde regionalne rok scene, danas je ruglo grada.  Binu koju su krasili popularni izvođači sada „krasi“ krš, razbijeno staklo, prašina i porušeni ostaci nekadašnjeg kultnog kafića.

Skoro 30 godina traje imovinsko-pravni postupak oko zemljišta koji do danas nije riješen, priča za BL portal bivši vlasnik Hard Rock Caffea Siniša Tomić. U tom pravnom metežu, jedino rješenje bilo je staviti ključ u bravu. Nakon toga, od popularnog mjesta za izlaske ostale su samo zidine.
„Pravosuđe Republike Srpske u tom predmetu je od 1994. do 2010. godine donijelo osam presuda: po tri Osnovni i Okružni sud i dvije Vrhovni. Svih osam presuda suprotne su jedna drugoj“, tvrdi Tomić.
Siniša Tomić
Vjeruje da bi se stvar vrlo lako riješila kada bi Grad, u čijem vlasništvu je zemljište, ušao u postupak.
„Grad Banjaluka je vlasnik tog zemljišta i samo on može odlučiti o njegovoj sudbini, ako dođe u situaciju da ga, po zakonu, stavi na javnu licitaciju ili to pitanje riješi na neki drugi zakonski način. U slučaju licitacije, svi ćemo pokušati da ostvarimo svoja prava“, kaže  Tomić koji je već nekoliko puta pisao Gradu da raspiše licitaciju, ali odgovor nikad nije dobio.
Čekajući da se pravni sporovi riješe, objekat nekadašnje kafane pretvara se u ruinu, u kojoj je prije godinu dana izbio i požar.

Banjalučki ljubitelji roka sa sjetom se sjećaju svirki na kojim se uvijek tražilo mjesto više, po čemu je Hard Rock bio poznat i čude se što za razrušenu kafanu nadomak samog centra grada niko ne mari.
„Bio je to prvi tematski kafić u gradu, unutar kojeg je bio i Hard Rock radio“, sjeća se Tomić.

Masimo Savić, Letu Štuke, Neno Belan, Bajaga, Gale Kerber, Psihomodo pop, Rade Šerbedžija, pa i Tito Tarantula, samo su neka popularna imena koja su ovdje nastupala.
Sad, valjda, nastupaju miševi, jer se među polurazrušenim zidovima kafane samo njima možete nadati.

Nikolina Damjanić, BL portal

Ostavite komentar: