Sam svoj doktor! Banjalučani se bore sa alergijom u privatnoj režiji

Bujanje vegetacije u Banjaluci je u punom zamahu, što kod određenog broja Banjalučana izaziva alergijske reakcije, koje dobar dio građana liječi u privatnoj režiji, a pomoć ljekara traže samo ako je to neophodno.

U Domu zdravlja Banjaluka su potvrdili da broj pacijenata koji traže pomoć ljekara zbog alergija na polen biljaka ne odstupa od uobičajenog za ovo doba godine.

“U prethodnih sedam do deset dana nije bilo povećanog broja javljanja pacijenata u ambulantama zbog alergijskih reakcija”, rekli su u ovoj ustanovi i dodali da je moguće da je na to uticala i situacija s virusom korona.

Objasnili su da je zbog trenutne epidemiološke situacije smanjen broj ulazaka pacijenata u ambulante porodične medicine, pa je vjerovatno, kako su dodali, da su građani, koji već godinama imaju te probleme i iskustva kako da ublaže simptome, odlučili da se sami liječe. Dodali su da su najčešći simptomi alergije na polen curenje nosa, kihanje, svrab nosa i očiju, suv kašalj, glavobolja, otežano disanje i gušenje u težim slučajevima.

Preporučuju da je najbolje da se počne s liječenjem prije cvjetanja biljaka.

“Našim pacijentima preporučujemo uzimanje antihistaminika, u tabletama ili kapima za oči, uzimanje kalcijuma i vitamina C, te izbjegavanje kontakta s alergenima. Potrebno je voditi računa o higijeni, često prati posteljinu, tuširati se i prati kosu i mjenjati odeću, jer se polen najviše skuplja na kosi i odjeći”, savjetovali su u Domu zdravlja.

Banjalučani poručuju da su i ranijih godina zbog alergija na polen išli kod doktora samo kada je to apsolutno neophodno, ali da su sada te odlaske još više prorijedili. Žele, kako kažu, što više izbjeći mogućnost da se eventualno zaraze virusom korona.

“Nikada ne znate zbog čega dolaze drugi ljudi kod doktora. Iako su uvedene mjere opreza, nema potpune garancije da čovjek pored vas nema virus korona”, kazao je Željko N.

Košenje ambrozije od 15. jula

Kako bi se umanjile muke građana koji se bore s alergijama na polen, i ove godine gradske službe planiraju uklananje ove korovske biljke sa javnih površina. Košenje ambrozije treba početi 15. jula, najavljeno je iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Kako ističu iz nadležnog odjeljenja, planom je predviđeno da košenje ove korovske biljke počne prije njenog cvjetanja.

“Akcijom će biti obuhvaćena sva gradska naselja, a kosiće se u više navrata. Ambrozija će biti uklonjena sa oko 70.000 kvadratnih metara javnih površina”, rečeno je u ovom Odjeljenju, piše Srpskainfo.

Ostavite komentar: