Sajam zapošljavanja u Banjaluci: Slovenci radnike mame platama većim od hiljadu evra

Prilika za bolju zaradu i konstantno nestabilna, prije svega, politička situacija u BiH naveli su Banjalučanina Dalibora Ilića, po struci vulkanizera, da se raspita o zaposlenju u Sloveniji. Jedan je od mnogih koji su posjetili današnji Sajam zapošljavanja koji se, u organizaciji slovenačke agencije MojeDelo, nakon dvogodišnje pauze održava u banjalučkom hotelu Bosna.

Ilić objašnjava da su radni uslovi u njegovoj struci veoma loši, plate male, a posla puno. Pošto je čuo da su u Sloveniji primanja veća od hiljadu evra zainteresovao se za odlazak na rad u tu državu.

„Trenutna plata mi je od 700 do 800 maraka, a radi se puno i šest dana u sedmici. Ne vidim kako može biti bolje i zato sam danas došao ovdje da se raspitam o ponudi za posao. Trenutno sam ostavio svoju biografiju na nekoliko mjesta. Plate su mnogo veće nego kod nas, ali problem može biti smještaj, vidjećemo sve“, kaže Ilić za BL portal.

Dosta su veće plate u Sloveniji, ali je i skup smještaj i život generalno, naglašava i Nebojša, po struci elektrotehničar, koji je prethodno već radio u inostranstvu.

„Minimalna plata u Sloveniji je oko 800 evra, ali idu i mnogo više, do dvije hiljade, uglavnom mnogo više nego ovdje. Ono što predstavlja problem je cijena smještaja i života tamo. Zato je potrebno naći nekoga sa kim se mogu podijeliti troškovi kako bi se uštedjelo više para“, ističe Nebojša.

Jedna od kompanija u kojoj Dalibor i Nebojša, ali i mnogi drugi zainteresovani radnici danas mogu pronaći posao je firma Brinox. Iako su prvi put na nekom od sajmova zapošljavanja u BiH, već sada kod njih je zaposlen značajan broj radnika iz Bosne i Hercegovine.

Brinox je kompanija koja posluje u velikom broju država i bavi se proizvodnjom procesnih sistema za farmaceutske kompanije, objašnjava za BL portal Andreaž Vodopivec, koji dodaje da danas nude poslove za CNC operatere, varioce i brusioce.

„Za poslove koje tražimo danas, početna plata u zavisnosti od pozicije ide od 900 do 1.500 evra. Takođe mi radnicima pomažemo i tokom procedure dobijanja papira, stan ne nudimo, ali pomažemo radnicima i da dobiju stan“, navodi Vodopivec uslove koje nudi Brinox.

Broj firmi, njih 35, kao i značajan broj posjetilaca potvrđuju da je interesivanje za sajam veliko, rekla je za BL portal Barbara Zonta, jedan od organizatora.

„Zadovoljni smo brojem zanimanja, koja se danas nude na sajmu, a razlozi zbog kojih se radnici iz Bosne i Hercegovine prijavljuju na poslove su različiti, neki imaju familiju u Sloveniji, a neki idu iz finansijskih razloga. Plate za zanimanja u kojima fali radnika idu i do dvije i po hiljade evra“, ističe Zonta.

Slovenci su pokazali najveći interes za zapošljavanje radnika u transportu, posebno vozača kamiona. Ništa manje nisu zainteresovani da pronađu radnike u građevinarstvu, poput zidara, tesara, kranista, zatim kuvare, konobare, varioce, CNC operatere, ali očekivano i stručna lica iz IT sektora.

Srđan Banović, BL portal

Ostavite komentar: