Sačuvati tradiciju grada: U planu izgradnja dajak pristaništa

U cilju očuvanja i njegovanja tradicionalnog banjalučkog sporta – vožnje dajak čamca, Grad Banja Luka usmjeriće sredstva za izgradnju dajak pristaništa, saopšteno je iz Gradske uprave.

S obzirom na to da je rijeka Vrbas jedan od najvećih potencijala grada, te da su banjalučki dajakaši veoma važna karika za očuvanje sportskog duha i tradicije, prepoznata je važnost ovog projekta za koji je planirano izdvajanje od 180.000 KM.

“Izgradnja dajak pristaništa omogućiće uslove za treniranje ovoj grupi sportista, a ujedno biti prva stepenica potrebna za veću promociju tradicionalnog banjalučkog sporta, koji ima potencijal da postane svojevrsni brend našeg grada”, istakao je gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković.

Gradonačelnik je dodao da se vožnjom dajak čamca čovjek zapravo još više povezuje sa rijekom Vrbas i prirodom, te da će izgradnjom dajak pristaništa istovremeno veći broj naših sugrađana imati priliku da na najbolji mogući način osjete ljepotu ovog sporta.

“Pored pristaništa imamo plan izgradnje radionica za dajak čamce kako bismo uspjeli u naumu da očuvamo našu tradiciju i omogućimo da ovi čamci još dugi niz godina krase tokove našeg Vrbasa”, ističe Stanivuković.

Ostavite komentar: