Ruska delegacija uručila episkopu banjalučkom Jefremu ikonu Svetog Aleksandra Nevskog

Delegacija iz Rusije uručila je Njegovom preosveštenstvu episkopu banjalučkom Jefremu ikonu Svetog Aleksandra Nevskog, u ime ruske federalne agencije “Rossotrudničestvo”.

U ruskoj delegaciji bili su ikonopisac Ana Iljina, jeromonah Ignatij Šestakov i predstavnici Ruskog doma u Beogradu.

Vladika Jefrem je juče u episkopskoj rezidenciji u Banjaluci srdačno zahvalio za predivan poklon i istakao je da je knez Aleksandar Nevski veliki blagoslov za srpski narod.

Episkop je ispričao i o ličnom iskustvu u molitvenom opštenju sa ruskim svecima, te blagoslovio sve koji su radili na ikoni i zaposlene “Rossotrudničestva” za njihovu brigu o srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, navodi se na internet stranici Ruskog doma.

Ikona je osveštana u Sretenjskom manastiru u Moskvi, a poklon je rusko-srpskom hramu u izgradnji u Banjaluci, posvećenom ruskom caru Nikolaju Drugom Romanovu.

Ovu ikonu oslikala je Ana Iljina, koja kaže da je njeno djelo izrađeno u stilu 12. vijeka i škole iz vremena u kojem je živio Aleksandar Nevski.

“Kao prototip sam uzela crkvu u staroj ladogi, koja je bila porodični hram knezove porodice. Dok sam stvarala ovu ikonu, mislila sam na srpsku zemlju. Na ikoni sam naglasila ruku sa mačem kako bi taj mač branio vašu zemlju”, rekla je Iljina.

Sveti Aleksandr Nevski ima ogroman značaju u istoriji Rusije i pravoslavlja. Ovaj svetitelj slavi se i na Balkanu, gdje uživa veliko poštovanje.

O tome svjedoče i brojni hramovi nazvani po Aleksandru Nevskom, uključujući i crkvu u Beogradu, kao i hram koji su u Ugljeviku 1996. godine podigli ruski pripadnici SFOR-a.

U Banjaluci se u naselju Aleja centar gradi srpsko-ruski kulturni centar i petokupolni hram u ruskom stilu na površini od 6.500 metara kvadratnih.

Temelje su 17. septembra 2018. godine osveštali episkop banjalučki Jefrem, vikar moskovskog patrijarha arhiepiskop jegorevski Matej, vladika sremski Vasilije i umirovljeni vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije.

 

 

Ostavite komentar: