Roditelji slušaju, banjalučki odbornici se prepiru! Umičević: Ili da se potučemo ili da ovo okadimo

11.01.2024. | 11:20

Dok banjalučki odbornici zasjedaju pokušavajući da na vanrednoj sjednici Skupštine Grada riješe problem realokacije budžetskih sredstava kako bi bile isplačene zaostale obaveze, roditelji djece sa poteškoćama u razvoju koji su se jutros okupili u holu Gradske uprave na svojim telefonima prate njihova izlaganja.    

Na samom početku, diskutovao je Saša Lazić, odbornik Pokreta Banjaluka zove, koji je zatražio da odbornici dobiju uvid u sve zakonske osnove za realokaciju sredstava, napominjići da je potrebna dokumentacija u odborničke klupe stigla tek pred početak sjednice.

Odbornik PDP-a Milko Grmuša zatražio je pauzu tokom koje bi, kako je rekao, odbornici trebalo da sjednu i dogovore se “kao ljudi”, o tome šta im je dalje činiti, uz napomenu da su su sve obrukali pred građanima koji su praznike dočekali bez primanja.

“Mi smo i budžet za 2024. godinu donijeli mimo zakonskih okvira, jer je rok bio 15. decembar, kako bi on otišao na provjeru u Ministarstvo finansija. Ne znamo ni jesu li izvještaji o izvršenju budžeta koje treba kvartalno slati uopšte poslati, i da li za to neko treba da odgovora i ide u zatvor. Da jesu, vjerovatno bismo i ranije vidjeli u kakvoj smo situaciji”, rekao je Grmuša.

Za riječ se javio i odbornik SNSD-a Marinko Umičević koji je upitao ko će pomoći njemu i Bemi koja, kako je rekao, već četiri mjeseca nema posla, a radnicima treba plata.

“Ko će pomoći realnom sektoru bez kojeg je sva ova priča uzaludna? Ne znam šta mi ovdje radimo, treba ili da se potučemo ili da ovo okadimo”, rekao je Umičević.

Nakon toga, predsjednik gradske Skupštine Ljubo Ninković dao je pauzu od deset minuta. Čim su se odbornici vratili u salu, data je još jedna pauza, a zasjedanje je ponovo nastavljeno oko podneva.

Inače, zbog kašnjenja naknada, gradonačelnik Draško Stanivuković održao je prošle sedmice sastanak sa predstavnicima reprezentativne Sindikalne organizacije Gradke uprave, predstavnicima javnog prevoza, kao i roditeljima i starateljima osoba sa poteškoćama u razvoju.

Kako navode iz Gradske uprave, novembarske naknade za tuđu njegu i pomoć isplaćene su u petak na račune roditelja i staratelja djece sa poteškoćama u razvoju, kao i za lične invalidnine djeteta, dok su prevoznici koji takođe čekaju isplatu subvencija te su najavili da će voziti do Pravoslavne nove godine.