Reorganizacija tvrđave Kastel sljedeće godine?

22.05.2019. | 11:33

BANJALUKA – Prema strateškom dokumentu “Razvoj kulture 2018-2028”, tvrđava Kastel bi, osim kroz rekonstrukciju, trebalo da prođe i kroz reorganizaciju i revitalizaciju.

“Očekujemo da će Kastel, kojim trenutno upravlja Kulturni centar Banski dvor, ući u reorganizaciju. To zahtijeva istraživanje, a biće ponuđeno više opcija na koji način će se vršiti ova reorganizacija”, rekla je Dijana Grbić, koordinatorka za kulturu u Gradskoj upravi.

Ističe da nakon sprovedene studije treba vidjeti na koji način će se vršiti reorganizacija.

“Da li će postati muzej grada ili će biti u sklopu grada ili će postati samostalna jedinica ili će se organizovati na neki drugi način – još ostaje da se vidi nakon studije”, kazala je Grbićeva.

Dodala je da je ta studija među strateškim dokumentima, te da se nada se da će akcioni plan biti urađen već iduće godine.

Juče je održana promociji projekta “Creative History Balkans Tour” u organizaciji “Exit fondacije” na Kastelu. Ovaj projekat će, pored Kastela, obuhvatiti i Petrovaradinsku tvrđavu u Novom Sadu, tvrđavu Stari grad u Budvi i tvrđavu Rozefa na Skadru u Albaniji.

Projekat “Creative History Balkans Tour” (CHBT) je dobar vid promocije Kastela, ali i grada, kao i izuzetna prilika da se dopre do novih turista, te da se ova tvrđava umreži s još tri tvrđave iz zemalja regiona i nađe na mapi svjetskih turista.

Glavni cilj ovog projekta je ujedinjenje regiona u očuvanju bogate istorijske i kulturne baštine Balkana.

 

Izvor:(Nezavisne novine)