Rebalans budžeta i dalje “goruća” tema u Banjaluci! Ninković: Odbornici su podržali inicijativu

23.01.2024. | 16:15

Ljubo Ninković, predsjednik Skupštine grada Banjaluka, rekao je da su odbornici podržali inicijativu za nastanak prekinute sjednice gradskog parlamenta, a ne rebalans budžeta.

Gradonačelnik Draško Stanivuković danas se pohvalio da je dobio podršku 18 odbornika za nastavak zasjedanja, među kojima je i nekolicina iz stranaka skupštinske većine.

“Odbornici skupštine većine ne treba samo da podržavaju stavove SNSD-a. Oni imaju pravo na svoje mišljenje. Podržali su samo inicijativu i ne mora da znači da su za rebalans budžeta”, rekao je Ninković na konferenciji za medije.

Na pitanja novinara da li će sjednica biti u četvrtak on je rekao da to još ne zna, jer se mora konsultovati sa odbornicima. Dodao je da prema Poslovniku prekid sjednice može da traje 15 dana.

“Poslovnik je jasan, evo danas smo dobili zahtjev za sjednicu, te mi sada imamo mogućnost da istu organizujemo u ovom okviru”, kazao je Ninković.

On je istakao da je juče i danas održao sastanak sa predsjednikom Sindikata uprave Republike Srpske i sindikalne organizacije u Gradskoj upravi te da su razgovarali o ozbiljnim problemima s kojima se susreću radnici.

“U posljednje tri godine radnici trpe ozbiljan mobing, premještanje sa jednog na drugo radno mjesto. Razgovarali smo i o situaciji koja se tiče zaključka koji je Skupština obavezala Gradsku upravu da svim radnicima poveća plate za 150 KM, ali do toga nije došlo”, rekao je Ninković.

Dodaje i da sve veći broj radnika napušta sindikalnu organizaciju koju vodi Radislav Gojković.

“Moramo na svaki mogući način zaštiti prava radnika. Postoji i višak radnika, no gradonačelnik je zaposlio novih 50 ljudi u Gradskoj upravi i time ugrozio i decembarsku platu”, rekao je on i dodao da je pitanje za gradonačelnika zbog čega radnicima nisu povećane plate.

Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske, kazao je da je Gojković rekao da će on, ukoliko ne dođe do povećanja plata, isplatiti regres.

“Da li on uopšte zna kad se isplaćuje regres. Od 1. jula se u pravilu isplaćuje regres. Mi smo juče zatražili od predsjednika Skupštine da se održi vanredna sjednica, a on je kazao da je moguće da će održati početkom februara. Ja želim da se na skupštini odbornicima obrate svi radnici koji su pretrpili uznemiravanje na radu. Najmanje 10 radnika će se sigurno obratiti i iznijeti svoje probleme”, rekao je Marić.