Rašković: Izgradnja multifunkcionalne dvorane kongresnog centra dio projekta razvoja Banjaluke VIDEO

Gradski arhitekta Banjaluke, Ivan Rašković, govorio je za RTRS o idejnom rješenju budućeg kongresnog centra u Banjaluci.

Pobjednik međunarodnog konkursa za idejno rješenje buduće multifunkcionalne dvorane kongresnog centra, u konkurenciji od 110 prijavljenih projekata iz cijelog svijeta, je arhitektonski tim iz Beograda. Tim čine Miloš Јokić, Nenad Stijović, Nikola Gjorgjievski, Stefan Ilić, konsultant Miodrag Grbić i saradnici Stefan Danilović, Јovana Kovačević, Јelena Zlatanović i Tijana Mačkić.

Rašković kaže da je projekat dvorane zahtjevan, te da broj pristiglih radova, na kojima je radilo ukupno između 500 i 600 arhitekata, svjedoči o njegovom značaju.

Gradski arhitekta ističe da apsolutno stoji iza provonagrađenog rješenja, ali i da su svi pristigli projekti podjednako dobri i da izbor bilo kojeg od njih ne bi predstavljao grešku. Riječ je, kako navodi, o veoma kvalitetnim idejnim rješenjima koji su dobili pohvale konkursne komisije.

Rašković naglašava da je izgradnja multifunkcionalne dvorane kongresnog centra dio projekta razvoja grada.

– To je novi dio Banjaluke koji ide u Vrbasko polje, u sjeveroistočnom, odnosno sjevernom pravcu i potpuno je priridno, u smislu tipologije, da se grad tako razvija. Time se održava njegov identitet zelenog grada, jer se gradi u sistemu otvorene izgradnje. Dakle, u slobodnom parkovskom prostoru niču objekti koji nisu uzidani jedan uz drugi. Naravno, savremenost traži svoje, ali uvijek treba da se referišemo i na to kako izgleda centar grada – rekao je Rašković.

Pogledajte kako će izgledati buduća dvorana:

 

Izvor:(RTRS)

 

 

 

Ostavite komentar: