Raširio srpsku trobojku: Dan jedinstva “u režiji” predsjednika Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka

Republika Srpska i Srbija danas obilježavaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Širom gradova Srpske i Srbije, viore se trobojke na balkonima i prozorima, kako stanova tako i kuća.

Dan srpskog jedinstva, obilježio je i predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka Vlado Đajić, koji je raširio srpsku trobojku.

Danas, u 15 časova, povodom Dana srpskog jedinstva biće upriličen svečani defile, koji kreće ispred zgrade Vlade Republike Srpske i nastavlja se do Trga Кrajine. Defileu će se pridružiti predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Banja Luka Vlado Đajić te ostali funkcioneri i koalicioni partneri.

Podsjećanja radi, u kalendar zajedničkih praznika, Srpska i Srbija su prošle godine upisale i 15. septembar, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, kada se obilježava godišnjica proboja Solunskog fronta u Prvom svjetskom ratu.

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave parlamenti u Srbiji i Republici Srpskoj danas će usvojiti Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma.

Inicijativa o usvajanju Zakona potekla je od srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Prijedlog predviđa širenje kruga subjekata koji su u obavezi da koriste ćiriličko pismo, kao i stimulativne mjere koje su usmjerene na privatni sektor, odnosno olakšice za one koji se odluče da u svom radu i poslovanju koriste ćiriličko pismo, piše ATV.

Ostavite komentar: