Rakija zauzela prvo mjesto: U Banjaluci promovisan simbol drvarskog kraja – drenjina

Opština Drvar u saradnji sa banjalučkim Centrom za razvoj poljoprivrede i sela promovisala je simbol svoga kraja, brend drenjine. Desetak drvarskih porodica, proizvođača i prerađivača drenjine predstavili su svoje proizvode na platou ispred Krajiške kuće.

Svaki kraj ima svoj pečat, proizvod po kojem je prepoznatljiv. Drenjine duži niz godina nose titulu simbola opštine Drvar, ali i njenih stanovnika. Da su za kvalitetan proizvod potrebni strpljenje, posvećenost i ljubav zna Mladen Trivić koji se proizvodnjom drenjine bavi punih dvadeset godina. Kako kaže, došao je da Banjalučanima prenese duh drvarske “drenjijade”.

“Mi smo donijeli našu ponudu prirodnih, domaćih proizvoda od drenjina i ostalog voća, poput jabuka i dunja, a imamo u ponudi i rakiju travaricu”, kaže Trivić.

Rakija od drenjina zauzela je prvo mjesto – ponosno nosi epitet najtraženijeg proizvoda. Na drugom mjestu našao se džem.

Kova Pećanac, koja se bavi proizvodnjom džema od drenjine kaže da je to zahtjevan proces za koji je najbitnija kvalitetna drenjina.

“Najviše vremena se provede kod pekmeza koji se muti  od pasiranja, mućenja do pakovanja”,  kaže ona.

Promocija proizvoda u Banjaluci, osim degustacije, dobra je prilika i da se najavi privredno-turistička manifestacija Dani drenjina u Drvaru, koja se ove godine održava dvadeseti put.

“Drvarska drenjina je brend, autohtoni proizvod, ono po čemu je Drvar odavno poznat i naših pedesetak proizvođača ozbiljno se bavi ovim poslom. Satramo da im mi kao zajednica pružamo podršku i u logističkom dijelu i u smislu promocije”, istakla je Dušica Runić, načelnica opštine Drvar.

Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela, kaže da je cilj da se građani Banjaluke i poljoprivredni proizvođači upoznaju sa kvalitetom proizvoda od drenjine.

Drenjina će u Drvaru ponovo okupiti svoje ljubitelje istim povodom kao i prije dvadeset godina, na manifestaciji Dani drenjina koja će se tradicionalno održati 2. oktobra u okviru spomen-kompleksa “25. maj 1944” u opštini Drvar.

Ostavite komentar: