“Radovi bili malo usporeni zbog korone”: Otvaranje magacina za banjalučke vatrogasce do septembra

Izgradnja novog, velikog magacina za civilnu zaštitu i vatrogasce na Rakovačkim barama je pri kraju i očekujemo da bi najkasnije do septembra trebalo da bude pušten u funkciju, rekao je za Nezavisne Mladen Ćućun, šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice.

Prema njegovim riječima, magacin je u potpunosti završen i dio opreme je već postavljen, a u toku su radovi na vanjskom uređenju objekta i postavljanju nove ograde i kapije, kao i asfaltiranje i izgradnja trotoara oko objekta.

“Radovi su bili malo usporeni zbog pandemije virusa korona. Očekujemo da bi oni uskoro trebalo da se završe, a nakon toga još je ostalo da se uradi hidrofaza, odnosno priključak objekta na kanalizaciju i vodu”, istakao je Ćućun. Dodao je da je najvažnije urađeno, odnosno da su nabavljene rafe i stalaže koje su već postavljene unutar objekta.

“Magacin će služiti kako bi sva oprema Civilne zaštite i Profesionalne vatrogasne teritorijalne jedinice bila na jednom mjestu i on može biti logistički centar u slučaju bilo kakve elementarne nepogode”, krekao je Ćućun. Pojasnio je da su vatrogasci i Civilna zaštita do sada svu opremu imali na tri lokacije na području grada.

“Ovo će značajno uticati na brzinu i efikasnost jedinica zaštite i spasavanja u slučaju zemljotresa, poplava ili požara. Sada će sva oprema biti na jednom mjestu, odakle će se, u slučaju potrebe, upućivati na ugrožena područja”, naglasio je Ćućun.

Izgradnja centralnog magacina za potrebe Civilne zaštite i Vatrogasne službe počela je početkom aprila prošle godine, a u izgradnju i opremanje objekta je do sada uloženo oko 800.000 KM.

U ovom objektu će biti skladišten i materijal za zaštitu od poplava, mašine za punjenje vreća, a u sklopu njega će biti i administrativni prostor i kancelarija za zaduživanje opreme. Takođe, u slučajevima vanrednih situacija može služiti za podjelu uniformi, kako lične, tako i zajedničke opreme u slučaju potrebe spasavanja, a skladištiće se so i materijal za Zimsku službu.

Izvođači radova na magacinu su banjalučka preduzeća “Tekton” i “Građenje Đurić”.

Ostavite komentar: