Radojičić potpisao sa EBRD-om uslove kredita za gradnju novih vodovoda

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić danas je u Londonu sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) potpisao pismo namjera o uslovima kredita u iznosu od osam miliona KM, namijenjenom za gradnju vodovoda i kanalizacione mreže.

Ovaj aranžman, u najvećem dijelu, odnosi se na nastavak velikog vodovodnog sistema „Crno vrelo“, koje treba da dovede vodu za 20.000 potrošača sa rubnih dijelova Banje Luke i Prijedora. Zahvaljujući ovom kreditu, obezbjeđen je novac za izgradnju tri podsistema u okviru „Crnog vrela“. Konkretno, to znači da će vodu dobiti stanovnici Bronzanog majdana, Piskavice, Slavićke i Radosavske, te još nekoliko sela, obuhvaćenih ovim sistemom, čija je gradnja, poslije višegodišnje blokade, nastavljena 2017. godine.

-Pored toga, kredit EBRD-a biće iskorišten za završetak vovovodnih projekata „Česma 3“, i „Česma 4“, vodovod u Zelenom viru, kanalizacionu mrežu na području Lauša i još nekoliko projekata – istakao je Radojičić.

On je prenio da je sa predstavnicima EBRD-a razgovorano i obezbjeđenju dodatnih, bespovratnih sredstava za projekte vodovoda i kanalizacije, ali i njihovoj finansijskoj podršci za gradnju pilot projekata u okviru budućeg sistema za prečišćavanje otpadnih voda.

 

Izvor.(banjaluka.rs.ba)Ostavite komentar: