Radojičić o odluci Višeg privrednog suda: Grad Banjaluka na putu da vrati svoje zemljište

Viši privredni sud u Banjaluci poništio je presudu Okružnog privrednog suda iz novembra prošle godine kojom su parcele koje grad Grad Banjaluka potražuje kao gradsko zemljište, bile upisane kao vlasništvo Poljoprivredne škole i naložio novo suđenje pred Okružnim privrednim sudom.

Potvrdio je to za „Glas Srpske“ gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i precizirao da je Viši privredni sud ocijenio da je bilo potrebno brisati upis svojine na Poljoprivrednu školu kao posljedicu nezakonitog rješenja Zemljišno-knjižne kancelarije i vratiti na stanje kakvo je bilo prije donošenja tog rješenja.

– Izuzetno je značajno to što je grad dokazao ispravnost tvrdnji o upisu zemljišta na grad. Poništena je ranija nepovoljna presuda nižeg suda i sad očekujemo da po instrukciji Višeg privrednog suda dobijemo konačnu presudu u korist grada – kaže Radojičić.

Prema njegovim riječima, postoji čitav niz sporova u kojima Grad Banjaluka godinama vodi borbu za gradsko zemljište, a jedan od najpoznatijih je spor u vezi sa zemljištem koje je upisano na Poljoprivrednu školu.

– U vezi sa tim zemljištem postoji nekoliko različitih postupaka u nekoliko različitih faza. Ovo je veoma važan postupak sa velikom kvadraturom zemljišta koji je grad uspio da dobije na Višem privrednom sudu – kaže Radojičić.

On objašnjava da u našem sudskom sistemu ne važi pravo presedana, pa ovaj pozitivan slučaj ne utiče na ostale slučajeve, jer je svaki sudski postupak slučaj za sebe i ne postoji obaveza da se u drugim postupcima primijeni iskustvo iz ove presude.

– Ali bez obzira na to ova presuda je za nas značajna i možemo se na nju pozivati u drugim postupcima kada je riječ o zemljištu Poljoprivredne škole, kao i u nekim sličnim primjerima – poručuje Radojičić.

 

Izvor:(Glas Srpske)

 Ostavite komentar: