Radojičić: Nedostatak mjesta u vrtićima rješavaćemo otvaranjem novih objekata, a ne sufinasiranjem boravka mališana u privatnim obdaništima

U Banjaluci se već godinama na listi čekanja za mjesto u gradskim vrtićima nalazi u prosjeku oko 2.000 mališana i dosadašnji napori nisu uspjeli da značajnije smanje tu cifru.

Sistemom predškolskog obrazovanja trenutno je obuhvaćeno nešto više od 17 odsto djece na području Banjaluke, dok je strategijom razvoja grada planirano da se taj obuhvat poveća na 50 odsto.

Radojičić je rekao da je bilo prijedloga da se sufinansira boravak djece privatni vrtićima i dodao da Grad nije ulazio u takav projekat.

Nedostatak mjesta u vrtićima u gradu će se rješavati otvaranjem novih objekata a ne sufinasiranjem boravka mališana u privatnim obdaništima, poruka je prvog čovjeka Banjaluke Igor Radojičića.

– Mi imamo zakonsku obavezu da ulažemo u Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje to je naša javna ustanova. Ja lično ne smatram logičnim da sufinasiramo konkurentsku djelatnost već da proširujemo kapacitete naših vrtića – kazao je Radojičić.

Napomenuo je da su otvorena dva nova vrtića u Rosuljama i na Obilićevu te da je kroz donacije rekonstuisan vrtić Bubamara. Na tim lokacijama je obezbeđen smještaj za 84 mališana.

– Sad ide gradnja novog obdaništa “Kolibri” u Lazarevu te rekonstrukcija “Ježeve kućice” a ide i novi vrtić na Starčevici i na Petrićevcu sve su to naša javna ulaganja – kazao je on.

U novom vrtiću u Lazarevu planiran je smještaj oko 170 djece.

Cijena boravka djeteta u vrtiću iznosi 365,92 KM mjesečno od čega roditelji plaćaju 37,61 odsto a Grad subvencioniše 62,39 odsto.

– Trenutna cijena boravka mališana u vrtićima ostaje ista a neće doći ni do korekcija postoka kojeg sufinansira grad – kazao je Radojičić.

Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje će svoje programe u radnoj 2018/2019. godini realizovati u 24 objekta u kojima je planiran boravak 2.025 djece. Ovako utvrđen broj djece moguće je povećati do 20 odsto gdje prostorni kapaciteti to dozvoljavaju.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

 

Ostavite komentar: