Radojičić: Aktuelna administracija ispunjava obećanja prethodnika

Banjaluka je nakon višegodišnjeg čekanja dobila novi most preko Vrbasa. Upravo završetak poslova na koje se u gradu čeka decenijama te izvršenje obećanja koja su godinama stara je, prema riječima gradonačelnika Igora Radojičića, obilježilo prethodan period njegovog rada.

– Uspjeli smo spojiti Istočni tranzit koji je čekao od 1986. Napravili smo prvu javnu sportsku dvoranu nakon 1978, izgrađena je fabrika vode Crno vrelo nakon deset godina rasprave, presjekli smo problem gradske Toplane koja je više od decenije pravila problem građanima, dovela u pitanje grijanje grada i napravila minus od 90 miliona KM – kazao je Radojičić.

Očekuje da će do kraja ovog mandata kompletirati skoro sve velike poslove koji su obećavani u proteklim decenijama.

– Čeka nas niz kapitalnih projekata. Imamo ambiciju da završimo četiri mosta u pet godina, od kojih jedan trebamo ove godine početi graditi u Srpskim Toplicama, a dogodine, sa jeseni, najveći gradski most i simbol grada u 21. vijeku, a to je most u Docu – naveo je prvi čovjek grada na Vrbasu.

Istakao je da treba kompletirati veliki sistem vodosnabdijevanja za preko 20.000 potencijalnih potrošača sa Crnim vrelom, koji pokriva prostor od Banjaluke do Prijedora, te završiti sve velike sisteme vodosnabdijevanja od Česme do Jagara.

– Trebamo krenuti u jedan višegodišnji kapitalni projekat, a to je rješavanje problema otpadnih voda. Banjaluka ima veliku mrežu, a nema sistem prečistača. Tražimo moderne tehnologije i pilot projekte koji bi u naredenim godinama bili planirani –naveo je Radojičić

Napomenuo je da je pred Banjalukom kandidatura za evropsku prestonicu kulture u 2024.

– Ako to dobijamo, Banjaluka bi morala ulagati još više sredstava u kulturu. Povećavamo i sredstva za sport, jer su već ove sezone više klubova i pojedinaca na međunarodnoj sceni, a iduće godine mogu da igraju još važniju ulogu ne samo u domaćim ligama već u reginalnim i međunarodnim takmičenjima – rekao je Radojičić.

Kazao je da su planirana veoma velika ulaganja u infrastrukturu te proširenje industrijskih zona i dalje povećanje broja zaposlenih.

– Za ove tri godine u gradu smo došli do rekordnog broja zaposlenih, u ovom momentu oko 72.000, dok bi stopa nezaposlenosti već u narednoj mogla da padne ispod 10 odsto – naglasio je Radojičić.

Nova Toplana

Među najznačajnijim projektima, koji su u zadnje dvije i po godine realizovani, posebno izdvaja gradnju nove toplane.

– U rekordno kratkom roku izgrađena je Eko toplana, novo postrojenje za proizvodnju toplotne energije na bio masu, čime je trajno riješeno pitanje izvora toplote gradskog grijanja na kojem se nalazi 22.000 domaćinstava. Zahvaljujući ovom projektu Banjaluka više ne izdvaja novac iz gradskog budžeta za podršku „Toplani“, a tih 10-ak miliona KM, koliko se godišnje davalo za mazut, usmjerava se u neoophodne javne projekte. Sljedeći korak u poboljšanju kvalitete grijanja jeste rekonstrukcija gradske toplovodne mreže – rekli su u Gradskoj upravi.

Saobraćajnice

Kad je riječ o krupnijim projektima iz oblasti saobraćajne infrastrukture, naglasili su da se izdvajaju sljedeći projekti: poslije 30 godine čekanja zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, nastavljena je izgradnja novog dijela Istočnog tranzita: do danas je izgrađen jedan novi dio ove dionice, a za dva mjeseca biće izgrađena još jedna.

– Time će Banjaluka dobiti novu, istočnu transverzalu. Pored toga, izgrađena je nova, moderna saobraćajnica od Trapista do Priječana i centralna saobraćajnica u naselju Česma, te pokrenuta izgradnja još dva značajna, saobraćajna projekta, izgradnja nove saobraćajnice od Petrićevca prema Motikama i nove, centralne saobraćajnice kroz Šargovac. Sveukupno, rekonstruisane i modernizovane su 33 saobraćajnice – poručili su iz Grada.

Rekonstruisana je i centralna pješačka zona u gradu, „Parkić“, a u ovoj godini slijedi nastavak obnove ove zone prema Narodnom pozorištu.

Kružni tokovi

U nastojanju da se smanje gužve u saobraćaju, kažu da je izgrađeno 6 novih kružnih raskrsnica, s tim da je izgradnja sedme, one na Laušu, pri samom kraju i trebala bi biti završena do 20. juna. Dodali su da je pored toga planirano da se izgradi još pet ovakvih raskrsnica.

Mostovi

Naglasili su da je izgrađen novi most na mjestu nekadašnjeg, dotrajalog Zelenog mosta, te još pet manjih mostova, u naseljima Česma, Šargovac, Gradina kod Dragočaja i Priječani.

– Pored toga, u naselju Dragočaj u toku je gradnja novog mosta preko rijeke Dragočajke, a uporedo s tim, u pripremi je izrada projektne dokumentacije za novi most preko Vrbasa u Srpskim Toplicama, čija će izgradnja početi na jesen. Tokom ovog mjeseca, biće raspisan i međunarodni konkurs za izbor idejnog riješenja za novi, veliki most preko Vrbasa u naselju Dolac, čija bi izgradnja trebala početi krajem 2020. godine- naveli su u Gradskoj upravi.

Vodovodi

Kad je riječ o komunalnoj infrastrukturi, kazali su da je u protekle dvije i po godine izgrađeno više od 27 kilometara nove vodovodne mreže.

– Poslije višegodišnjeg zastoja, deblokirana je izgradnja velikog vodovodnog sistema Crno vrelo, koji treba da obezbjedi vodosnabdijevanje za 20.000 potrošača sa rubnih područja Banjaluke i Prijedora. U protekle dvije godine izgrađena je fabrika vode za ovaj sistem, a izgradnja sistema se nastavlja izgradnjom podsistema Zvijezda, izgradnjom desetina kilometara nove mreže, u što će biti uloženo 7,8 miliona KM kredita Evropske banke za obnovu i razvoj – rekli su u Gradskoj upravi.

Škole

Napomenuli su i da je u protekle dvije i po godine obnovljeno 19 škola, a pri kraju je dogradnja OŠ„Branko Radičević“ na Starčevici, čime će biti riješen višedecenijski problem sa nedostatkom prostora u jednoj od najvećih škola u RS.

Podjesetili su da je nedavnim rebalansom gradskog budžeta obezbijeđena sredstva za obnovu još 16 škola te da će ti radovi biti izvedeni tokom predstojećeg školskog raspusta.

Poslovanje i investicije

Sa ciljem stvaranja uslova na povoljnijem poslovnom okruženju, uveden je jednošalterski sistem izdavanja građevinskih dozvola, a u Poslovnoj zoni „Ramići“ uvedeno 15 investitora.
– U pripremi je i otvaranje nove poslovne zone – „Jelšingrad“. U saradnji s privrednicima, opremljeni su stručni kabineti šest srednjih stručnih škola, s ciljem da učenici spremni izlaze na tržište rada. Nastojeći da stvorimo uslove za samozapošljavanje, na tri lokacije na području grada otvoreni su besplatni prostori za „start ap“ preduzeća – rekli su u Gradu.

Sport i infastruktura

U aktuelnom madatu izgrađena je i nova sportska dvorana „Centar“, čime je riješen višegodišnji problem s nedostatkom prostora za trening mladih sportista.

– U pripremi je izgradnja novih sportskih sala na Starčevici, Laušu i Bulevaru. U svim osnovnim školama uvedene su besplatne sportske sekcije. Dobijeno je domaćinstvo Svetskog prvenstva u biciklizmu 2021. godine, te stečena titula „Evropskog grada sporta“. U okviru nastojanja za izgradnjom rekreativnih sadržaja, izgrađeno je više od osam kilometara trim i pješačko-rekreativnih staza, među kojima su one na Banj brdu, u parku “Mladen Stojanović” te u Trapiskoj šumi, a u toku je izgradnja nove trim staze na potezu od Rebrovačkog do Venecija mosta – naveli su u Gradskoj upravi.

Igrališta i vrtići

Kao veliki plus ističu da su tokom aktuelnog mandata, uz pomoć društveno odgovornih kompanija, izgrađena 23 dječja igrališta.

– Takođe, izgrađena su dva vrtića, u Rosuljama i na Obilićevu, dok je još jedan dograđen na Obilićevu. Trenutno se grade još dva, i to u Lazarevu i Starčevici, a tokom godine biće obnovljen i najstariji gradski vrtić, „Ježeva kućica“ – rekli su u Gradu.

Gradski i pejzažni arhitekta

U aktuelnom mandatu, prvi put, imenovani su gradski i pejzažni arhitekta, a iz Grada poručuju da će isto po prvi put, nakon 15 godina, izgled nekog od javnih objekata u Banjaluci biti dobijen na međunarodnom arhitektonskom konkursu. Naveli su da će takav konkurs biti raspisan za idejno rješenje kongresno-konferencijskog centra, izgleda centra grada i novog mosta na Docu.

Kultura

Naglasili su da je u oblasti kulture najznačajniji rezultat temeljna građevinska obnova Banskog dvora, koja je pri kraju, te ulazak u finale za prestižnu titulu „Evropske prestonice kulture 2024. godine“.

– U ovom mandatu, Banjaluka je izradila dokument Strategije razvoja kulture, kao jedina lokalna zajadenica u BiH, uz povećana budžetska izdvajanja za projekte iz oblasti kulture – rekli su u Gradu.

Društveni domovi

Dodali su da je radeći na razvoju prigradskih naselja, a s ciljem obogaćivanja društvenih sadržaja, obnovljeni društveni domovi u Dragočaju, Debeljacima i Verićima te izgrađeni u Ljubačevu i Krminama. Prema najavama, ove godine slijedi sanacija društvenih domova u Mišinom hanu, Zalužanima, Piskavici i Rekavicama.

Pronatalitetna politika

Kada je u pitanju podrška pronatalitetnoj politici, kažu da je uvedeno novo pravilo – da se finansijski podržavaju svi validni zahtevi za vantjelesnu oplodnju, te da su povećana budžetska izdvajanja za ove svrhe.

Pomoć Vlade RS i Srbije

Pored ulaganja iz gradske kase, u Gradskoj upravi su pojedine projekte realizovali uz učešće Vlade Srpske.

– Najznačajniji projekat, koji je se izvodi zajedno s Vladom RS, jeste obnova Banskog dvora, za koju je iz republičkog budžeta obezbijeđeno 2,5 miliona KM, te finansiranje izgradnje dograđenog dijela OŠ „Branko Radičević“ na Starčevici. Takođe, iz budžeta „Puteva RS“ obezbijeđen je najveći dio finansija za nastavak izgradnje Istočnog tranzita, kao i tri kružne raskrsnice, kod „Delta planeta“, kod Rebrovačke crkve i na Laušu. Pored toga, iz republičkog budžeta biće finansirana izgradnja nove saobraćajnice od Paprikovca prema Laušu, a Vlada RS će djelomično učestvovati u ovogodišnjoj sanaciji osnovnih škola – naveli su u Gradu.

Napomenuli su da je Vlada Srbije najavila je da će dati novac za izgradnju tronamjenskog objekta na Petrićevcu, za potrebe ambulante, vrtića i mesne zajednice.

 

Izvor:(SrpskaInfo)Ostavite komentar: