Radnički univerzitet mora da vrati zgradu firmi ‘Naš dom’?

BANjALUKA – Akcionarsko društvo “Naš dom” vlasnik je objekata i parcele od oko 800 metara kvadratnih u Grčkoj ulici u Banjaluci, a Radnički univerzitet treba da im vrati zgradu koju koristi i isplati obeštećenje od oko 300.000 maraka.

Izjavio je to u banjalučkom Okružnom sudu advokat Sanjin Kosić, svjedok odbrane optuženih radnika Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove. U ovom procesu na optuženičkoj klupi nalaze se bivši pomoćnik direktora u RUGIP-u Aleksandar Deurić, načelnik Odjeljenja za nadzor u RUGIP-u Dragan Grulović, te radnice u toj upravi Doris Kremenović i Željka Milinković.

Svjedok Kosić je pojasnio da je zastupao “Naš dom” u sporu sa gradom Banjaluka i da je po njegovoj tužbi banjalučki Okružni privredni sud obavezao Radnički univerzitet da vrati zgradu u Grčkoj ulici.

– Obavezan je i da nadoknadi štetu firmi “Naš dom” zbog nekorišćenja. Međutim, ta presuda još nije pravosnažna – kazao je Kosić.

Pojasnio je da je u ovom slučaju RUGIP donosio dvije odluke po zahtjevu firme “Naš dom” da pravo korišćenja spornih objekata i parcele pretvori u pravo svojine u Grčkoj ulici.

– Prvo je odbijen zahtjev “Našeg doma” da bude upisan u zemljišne knjige sa pravom svojine. Žalili smo se Okružnom sudu, koji je predmet vratio na novo odlučivanje i tražili upis po osnovu Zakona o privatizaciji. U drugostepenom postupku RUGIP je usvojio zahtjev “Našeg doma” – pojasnio je Kosić. Radnica RUGIP-a Jovanka Kondić, koja je i donijela rješenje u drugostepenom postupku, rekla je da je zahtjev “Našeg doma” između ostalog uvažila i po osnovu Zakona o privatizaciji.

Deurića, Grulovića i Kremenovićevu terete da su nezakonito omogućili da firma “Naš dom” stekne pravo svojine nad zgradom i pomoćnim objektom u Grčkoj ulici, čime su im probavili 2,18 miliona KM. Grulovića i Kremenovićevu dodatno terete i da su nezakonito omogućili da firma “Građa” stekne pravo vlasništva nad parcelom od 33.000 kvadrata, čime je Banjaluka oštećena za 5,25 milina KM. Grulović i Milinkovićeva optuženi su da su dogovarali obustavu istrage u predmetu “Varnica Marija”, koju je vodilo banjalučko Okružno tužilaštvo.

 

Izvor:(Glas Srpske)

 Ostavite komentar: