Radnici ZIBL-a u Gradskoj upravi: Čudić bi da umjesto Vodovoda podrum kupi Grad

Prijedlog da Grad Banjaluka preduzeću Vodovod da  subvenciju, kako bi mogli da kupe podrumske prostorije i na taj način riješe problem Zavoda za izgradnju, nije dobar, rekao je potpredsjednik banjalučke Skupštine Saša Čudić, nakon sastanka sa radnicima ZIBL-a. Njegov prijedlog je da Grad ovaj podrum direktno kupi.

Na taj način bi, tvrdi Čudić, Zavod dobio 700. 000 maraka, a prostor bi se knjižio na Grad i zbog toga odbornici većine predlažu takvo rješenje.

Prema njihovom tumačenju, u slučaju direktne kupovine od strane Grada Banja Luka poslovnog prostora od ZIBL a.d. ne bi postojala obaveza plaćanja PDV-a kao što je to slučaj u rješenju koje nudi Grad. Ovim podrška radnicima bi bila u iznosu od 700.000 KM, a ne 600.000 KM kao u slučaju kupovine posredstvom Vodovoda.

“Takođe, procedure bi trajale kraće. Ukoliko predlagač to predloži za sljedeću sjednicu Skupštine Grada, koja je u četvrtak, mi ćemo podržati. Ukoliko  predlagač ne bude u stanju to uraditi na vrijeme, možemo organizovati vanrednu sjednicu Skupštine”, naglašava Čudić.

Dodaje da se na sastanku nije govorilo o poboljšanju poslovanja Zavoda za izgradnju Banjaluka, kao i da Grad nije u dovoljnom kapacitetu pružao poslove ovom preduzeću.

Čudić kaže da je siguran da će se naći način da plate radnicima ZIBL-a budu uisplaćene.

On je, takođe, uputio dopis sa današnjeg sastanaka gradonačelniku Drašku Stanivukoviću. U dopisu je gradonačelnik pozvan da u svojstvu predlagača predloži pomenuto rješenje odbornika skupštinske većine do sjednice Skupštine Grada, a koja se održava u četvrtak.

“Ukoliko niste u mogućnosti da pripremite prijedlog rješenja do roka definisanim ovim dopisom, spremni smo da sazovemo vanrednu sjednicu Skupštine Grada, a kako bi se problematika pomenutog preduzeća riješila”, stoji u dopisu.

Nakon sastanka u Gradskoj upravi, radnici Zavoda nisu bili zainteresovani za razgovor sa medijima.

Željka Pavlović, BL portal

Ostavite komentar: