Radna ili neradna nedjelja u Banjaluci? Evo šta o tome misle prodavci, a šta kupci

Jeste li za radnu ili neradnu nedjelju u Banjaluci? Odgovor na to pitanje zavisi od toga gdje radite, pokazala je mini-anketa BL portala.

‘’Što se mene tiče, svaki dan treba da bude radni. Ima dosta ljudi koji ne mogu da stignu da obave kupovinu radnim danima, pa im ostaje nedjelja”, kaže vlasnik jednog od štandova za knjige u centru grada. Priznaje da njemu nedjeljom ljubitelji knjige često svraćaju, pa ponešto i kupe.

U jednoj od cvjećara u centru grada nedjeljnim pazarom baš i ne mogu da se pohvale. Doduše, kaže radnica u prvoj smjeni, pazar ni ostalim danima nije kao što je bio.

“Mi nedjeljom svakako radimo do 15 časova, pa za početak najavljeno skraćivanje radnog vremena na nas neće bitno uticati. A da li bih voljela da uopšte ne radimo nedjeljom? Pa, bih, svako voli da odmori vikendom”, kaže cvjećarka za BL portal.

I prodavac u radnji sportske obuće i opreme saglasan je da je vikendom ljepše odmarati nego raditi, ali nije sasvim siguran kako bi se to odrazilo na poslovanje koje se, u doba korone, značajno razlikuje od nekih ranijih vremena.

“Da se ne lažemo, osjeti se manji promet svaki dan, ne samo nedjeljom i svaki kupac nam je dobro došao’’, kaže on.

U banjalučkoj “Boski” nedjeljnim “dešavanjima” uopšte nisu zadovoljni. Kažu da im svraća sve manje kupaca.

“Više potrošimo struje taj dan, nego što imamo prometa. Juče smo prodali dva artikla za cijelu smjenu, zbog tog sam izgubila čitav dan, a imam  porodicu kući’’, kaže radnica jednog od butika u “Boski”.

Oni sa dužim radnim stažom u nekad čuvenoj robnoj kući, prisjećaju se vremena kad je nedjelja bila neradna.

‘’Kad su se počeli otvarati tržni centri Merkator, Tropik i ostali, tada smo i mi počeli da radimo nedjeljom”, kaže jedna od starijih radnica koja bi voljela da nedjelju opet provodi kod kuće.

U drugom butiku priznaju da su im kupce svakako “oteli” veći tržni centri, pa pretpostavljaju da bi za njih neradna nedjelja značila ozbiljan gubitak pazara.

‘’Moje kolege iz “Delte” kažu da su nedjeljom krcati, tako da je njima taj radni dan jako bitan. Mi ovdje nedjeljom radimo do 16 časova, pa nam je svakako lakše”, kaže jedna od prodavačica u “Boski”.

Zato radnica iz kioska u centru Banjaluke nema dilemu. Ljuta je na poslodavce koji, kaže, nemaju razumijevanja.

‘’Da mogu, i praznicima bi radili’’, kaže i odmahuje rukom.

Što se Banjalučana tiče, uglavnom priznaju da su nedjeljom često u šopingu, ali tvrde da bi se navikli i na novi raspored. Korona ih, kažu, na svašta naučila.

‘’Lokdaun je pokazao da se može bez šopinga. Mislim da bi se zvaničnim uvođenjem neradne nedelje mogao napraviti neki raspored i obavljati svi poslovi i obaveze drugim danima’’, kaže Milica koju zatičemo u jednoj radnji.

 

Ima i onih koji u tome vide ekonomski minus i smatraju da ove godine u kojoj se svi nadaju kakvom-takvom privrednom oporavku o neradnim danima ne treba ni razmišljati.

‘’Ne znam kako ćemo iz svega ovoga izvući ako ne budemo radili kad god možemo. Znam da ljudima treba odmor, ali radije sam za to da se kontroliše da li radnici imaju zakonom propisane sloboden dane i da im rad vikendom bude dodatno plaćen”, kaže Darko kojeg srećemo u kupovini doručka.

Gradonačelnik Banjaluke juče je ponovo najavio da će vezi sa prijedlogom o neradnoj nedjelji u narednih nekoliko dana obaviti seriju razgovora i da će se najprije ići na skraćivanje radnog vremena, a zatim će kroz nekoliko mjeseci nedjelja biti u potpunosti neradna.

Tu ideju u granskom Sindikatu trgovine i ugostiteljstva nazvali su svojom uz podsjećanje da je neradna nedjelja njihova ideja i da nikom neće dozvoliti da je svojata. Početkom februara poručili su da se za to bore već dvije godine i to u svim opštinama i gradovima u Srpskoj.

Poslodavci su u startu bili skeptični, uz napomenu da, osim straha od lošijeg poslovanja, a samim tim i otkaza, smatraju da se pitanje radimo ili ne radimo nedjeljom ipak mora rješavati na nivou čitave Republike.

Nikolina Damjanić, BL portal

 

Ostavite komentar: