Radionica iz oblasti kulturnog nasljeđa i turizma: Unapređenje prekogranične ponude na tvrđavama

Počela je dvodnevna radionica iz oblasti kulturnog nasljeđa i turizma, koja se održava u okviru projekta “Fortitude”, čiji je cilj unapređenje turističke prekogranične ponude na tvrđavama, saopšteno je iz Gradske uprave.

Grad Banja Luka je partner u projektu koji traje do februara iduće godine, a u okviru kojeg će na tvrđavi Kastel – u Kuli broj 5 biti opremljen Centar za posjetioce sa stalnom multimedijalnom postavkom za interpretaciju kulturnog nasljeđa.

Inače, nosilac projekta je JU Tvrđava kulture Šibenik, a partneri na projektu pored Grada Banjaluka, su i Grad Karlovac, Opština Herceg Novi i Opština Bar.

Riječ je o interaktivnim radionicama, u kojim učestvuju projektni partneri, kao i lokalni turistički i kulturni radnici, s ciljem sticanja i razmjene znanja, te većeg stepena saradnje iz oblasti kulture, kulturnog nasljeđa i turizma.

Radionicu je u Vijećnici Banskog dvora otvorio gradski menadžer Banjaluke Bojan Kresojević, koji je u ime Grada Banja Luka poželio dobrodošlicu učesnicima, kazavši da je razmjena iskustava i dobre prakse u oblasti turizma i kulturnog nasljeđa od velikog značaja za Banjaluku.

On je istakao da je nova gradska administracija opredijeljena da radi na revitalizaciji tvrđave Kastel, koji zasigurno ima ogroman i nedovoljno iskorišten turistički potencijal.

“Naša ideja je da ‘Kastel’ dobije status javne ustanove s ciljem da ovo kulturno-istorijsko zdanje zasija u punom sjaju, te ne sumnjam da će ovaj projekat kroz razmjenu iskustva i dobre prakse u velikoj mjeri doprinijeti realizaciji naše ideje“, rekao je Kresojevič.

Kresojević je kazao da je Banja Luka opredijeljena da nastavi saradnju i učestvuje u međunarodnim projektima, koji su od značaja za grad i građane Banjaluke.

Krovna manifestacija u okviru ovog projekta će biti “Noć tvrađava“ koja će se održati iduće godine, dok će se završna konferencija projekta iduće godine održati u Banjaluci.

Ostavite komentar: