Radioaktivne izvore izmještaju iz centra Banjaluke

Istrošeni radioaktivni izvori koji se nalaze u objektima bivšeg ”Čajaveca” u centru Banjaluke biće izmješteni, najvjerovatnije u Srbiju. Nije poznato da li objekat ima ekološku dozvolu, ali zračenje je u dozvoljenim granicama.

Radi se o kalibracionoj laboratoriji Instituta za mjeriteljstvo BiH, u Ulici Jovana Dučića (na slici) gdje se nalazi privremeno skladište istrošenih (radioaktivnih) izvora koje više nije u upotrebi, a koje je nastalo gašenjem preduzeća “Čajavec – Mjerno detektorski uređaji a. d.”. Objekat u kojem se nalazi skladište je u vlasništvu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, a dio prostora dat je na korištenje Institutu za mjeriteljstvo.

Iako su sva dosadašnja mjerenja pokazala da je zračenje ovih izvora u dozvoljenim granicama, Mondu je u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite potvrđeno da se vode pregovori sa resornim srpskim ministarstvom o izmještanju ovog osjetljivog materijala.

”Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske smatra da je potrebno pronaći trajno rješenje zbrinjavanja ovog materijala i upravo po tom pitanju zatražilo je podršku Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije kako bi se ostaci iz kalibracione laboratorije zbrinuli na najadekvatniji i, po zdravlje stanovništva, najbezbjedniji način”, kažu u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite.

Objašnjeno je da je mjerenje na ovoj na lokaciji urađeno krajem decembra 2017. godine pokazalo da je ”ambijentalni ekvivalent doze H*(10) bio u granicama prirodnog pozadinskog zračenja karakterističnog za ovo područje”.

U Državnoj regulatornoj agenciji za radijacijsku i nukleranu sigurnost Bosne i Hercegovine (DRARNS) kažu da je mjerenje rađeno i u junu ove godine i rezultati su bili isti, ali da je izrada izvještaja još uvijek u toku.

Kontrolu radijacijske sigurnosti po licenci DRARNS-a, radi Centar za zaštitu od zračenje Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, gdje su takođe potvrdili iste rezultate mjerenja iz decembra 2017.

”Mjerenja iz oblasti radijacijske sigurnosti obavljamo na zahtjev klijenta, koji je i vlasnik izvještaja o mjerenje. Na lokaciji kalibracione laboratorije Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine u nekadašnjem preduzeću Čajavec, nakon provedenog monitoringa radnog mjesta izdat je Izvještaj o dozimetrijskoj kontroli. Prilikom mjerenja, ambijentalni ekvivalent doze H*(10) je bio u granicama prirodnog pozadinskog zračenja karakterističnog za ovo područje.”

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju još uvijek nismo dobili odgovor na pitanje da li postoji procjena uticaja na životnu sredinu za pomenuti objekat skladišta, a u agenciji DRARNS kažu da im nije poznato da li lokalitet ima ekološku dozvolu u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine u Republici Srpskoj.

 

Izvor:(MONDO)

Ostavite komentar: