Put u Zalužanima raskopan već 7 mjeseci – Gradska uprava: Gradnja se odužila zbog samih građana

BANJALUKA – Vožnja glavnom i najfrekevtnijom saobraćajnicom u Zalužanima, kao i život stanovnika u toj ulici otežan je već mjesecima zbog radova koji, čini se, nikako da se privedu kraju.

Izgradnja trotoara i biciklističke staze u dužini od jednog kilometra u Ulici put srpskih branilaca, počela je još u oktorbu prošle godine, a rok za završetak je bio 90 dana. Vozači koji svaki dan prolaze ovom dionicom izgubili su više živce jer je put sa jedne strane sužen.

– Dva automobila se mogu nekako mimoići, ali kada iz suprotne strane ide autobus moraš sačekati da prođe. Katastrofa je stvarno, a kad god prolazim ne vidim više od tri radnika – ispričao nam je Branko kojeg smo zatekli u Zalužanima.

Oni koji ne znaju šta ih očekuje, a ovuda prolaze noću kažu da su jedva izbjegli saobraćajne znake na putu, koji upozoravaju na radove.

Pješačka i biciklistička staza treba da bude sagrađena na dionici od tržnog centra u Dervišima do Grmečke ulice. Projekat je vrijedan 650.000 KM, a Grad ga realizuje u saradnji sa Jedinicom za koordinaciju poljoprivrednih projekata RS koja je i provodila postupak javne nabavke.

Mada mještani negoduju što su se radovi toliko odužili, iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve poručuju da sve toliko traje upravo zbog njih samih. Kako preciziraju, mnogi su pravili objekte bez građevinske dozvole što sada izlazi na vidjelo.

– Obično na izgrandji trotoara i biciklističkih staza bude nepredviđenih okolnosti u smislu uklapanja terena. Da smo uzeli geodetsku podlogu koja vredi i tako napravili trotoar i stazu, pola građana ne bi moglo ući u svoja dvorišta, ali svojom krivicom jer su pravili objekte bez građevisnkih dozvola. Da su tražili dozvole, dobili bi i propisane geodetske podloge i svi bi na istoj visini pravili objekte. Međutim, pravio je kako je ko htio i mogao posljednjih trideset godina, na različitoj visini, i da bi se sada njima omogućilo da pristupe svojim objektima, mora se raditi preprojektovanje. Sve to iziskuje i dodatno vrijeme, ali sve što je rađeno rađeno je zbog njih – poručuju iz nadležnog odjeljenja.

Jedinica za kooridnaciju je, kažu, produžila rok i novi zacrtani datum kada bi staze trebale biti otvorene za prolazak je 20. maj.

Veća bezbjednost

Osnovni motiv za pokretanje ovog projekta je, preciziraju u Gradskoj upravi, povećanje bezbjednosti pješaka koji se u velikom broju kreću ovom frekventnom saobraćajnicom uz koju je izgrađen veliki broj poslovnih i stambenih objekata. Staza za pješake biće tako širine jedan i po metar, za bicikliste širine jedan metar, a biće izgrađen i pojas zelene površine. Osim toga, u desnoj strani kolovoza, planirano je da bude urađena i oborinska kanalizacija.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

 

Ostavite komentar: