Prvo obraćanje novog banjalučkog biskupa: Zbližavanje je nužno, posebno na našim prostorima

02.03.2024. | 14:53

Otvaram svoje ruke i usmjeravam korake na putu ekumenskog i dijaloškog zbližavanja koje je uvijek i svgudje nužno, posebno na ovim našim prostorima i vremenima ispunjenima traumama prošlosti i neugodnih izazova sadašnjosti i budućnosti, istakao je ovo u svom prvom obraćanju biskup Željko Majić, nakon što je zaređan na mjesto banjalučkog biskupa.

On se u svom obraćanju zahvalio papi Franji na povjerenju, kao i svima koji su došli danas u katedralu Svetog Bonaventure. Zaređenju je prisustvovala i majka biskupa Majića.

“Kao što je danas na svečan i Bogu mio način iskazano naše zajedništvo i vaša blizina u ovoj mjesnoj crkvi, molim Gospodina da nas uvijek krasi to jedinstvo u ljubavi za jedno tijelo Kristovo kojem je sam Krist glava, posebno pokazujući brigu za trpeće udove Kristova tijela”, istakao je Majić.

Kazao je da ne voli kada se o vjernicima banjalučke biskupije govori kao o građanima drugog reda.

“Uz svu svijest da dolazim u biskupiju koja je u prošlom ratu najviše stradala od svih mjesnih crkava i vjerskih zajednica ne samo u Bosni i Hercegovini, sa zahvalnošću Bogu uočavam kako u ovoj biskupiji žive dobri vjernici koji imaju pravo na duhovnu skrb”, rekao je on.

Istakao je da je njegova dužnost, što je vjernikovo pravo.

Biskup Majić se zahvalio svom prethodniku Komarici na višedecenijskoj službi.