Prvi proizvodi dogodine na tezgama nove pijace u Lazarevu

BANJALUKA – Izgradnja nove tržnice domaćih proizvoda na mjestu nekadašnje pijace u Lazarevu, čiji početak gradnje je planiran za ovu godinu, zbog izrade urbanističko-tehničkih uslova kasni i počeće tek sljedeće godine kada se očekuje i završetak ovog značajnog projekta.

 

Rekao je ovo za “Glas Srpske” direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela Draško Ilić i istakao da se trenutno radi na izradi izvedbenog projekta.

– Otvaranjem ove tržnice želimo da pomognemo poljoprivrednicima da na lakši način prodaju i plasiraju proizvode. Otvaranjem tri reonske tržnice i “Krajiške kuće” želimo da zaokružimo ovu priču i time postanemo prva lokalna zajednica koja direktno pomaže poljoprivrednicima – kazao je Ilić.

On je istakao da će po završetku projektne dokumentacije biti napravljen predračun i da se ulaskom u novu budžetsku godinu sredstvima, koje grad izdvoji za centar, početi izgradnja pijace.

– To podrazumijeva adaptaciju i rekonstrukciju prostora stare pijace u Lazarevu i sigurni smo da će već naredne godine poljoprivrednici moći početi da prodaju svoje proizvode na tezgama nove tržnice – istakao je Ilić.

Ovaj projekat naišao je na odlične reakcije poljoprivrednika koji sve teže plodove rada mogu da plasiraju na tržište, a ovaj projekat preko kojeg će direktno moći plasirati i prodati svoje proizvode izazvao je veliko oduševljenje.

– Možemo reći da je ova ideja izazvala “bum” i naišla na odobrenje poljoprivrednika. Nedavno sam išao na službeni put u Sloveniju kako bih analizirao njihova iskustva i praksu koju smo tamo vidjeli nastojaćemo primijeniti i kod nas – kazao je Ilić i dodao da je ovom poslu prethodio je veliki posao koji je podrazumijevao uspostavljanje baze podataka poljoprivrednika na području grada, analizu tržišta i komunikacija sa svim proizvođačima na području grada kako bi se došlo do kreativnih rješenja kojim bi se popravio njihov položaj.

Stočno groblje

Centar za razvoj poljoprivrede i sela privodi kraju izgradnju stočnog i groblja za kućne ljubimce na Manjači, a ovaj projekat značajno će riješiti dugogodišnji problem neadekvatnog odlaganja životinjskih ostataka.

– Na ovaj način postaćemo prva lokalna zajednica u BiH koja će imati stočno groblje, ali i vlasnici kućnih ljubimaca uz adekvatne procedure moći će da ukopaju ljubimce – istakao je direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela Draško Ilić.

 

Izvor:(Glas Srpske)

 Ostavite komentar: