Prošle godine od izdatih građevinskih dozvola u gradsku kasu 15,1 milion KM

Na gradskom području trenutno je aktivno više od 60 gradilišta stambenih i poslovnih objekata, a na osnovu izdatih građevinskih dozvola u gradsku kasu se u prošloj godini slilo 15,1 milion KM, potvrđeno je u Odjeljenju za prostorno uređenje.

Prema njihovim podacima, ova suma uplaćena je u gradski budžet po osnovu naknada za troškove uređenja građevinskog zemljišta i rente. Ostvarenom sumom zadovoljni su u nadležnom odjeljenju, pošto je uplaćenim iznosom od 15,1 milion KM u potpunosti ispunjen zacrtani plan za 2018. godinu.

– Ova suma predstavlja siguran znak pojačane aktivnosti građevinskog sektora, što se direktno odražava i na stanje gradskih finansija, s obzirom na to da prihodi od ovih naknada imaju značajan udio u gradskom budžetu – kažu u Odjeljenju za prostorno uređenje.

U namjeri da olakša i ubrza izdavanje građevinskih dozvola, gradska administracija je u prošloj godini pokrenula i jednošalterski sistem, koji podrazumijeva da investitor podnosi odgovarajući zahtjev, a Grad, umjesto njih, pribavlja sve saglanosti koje su neophodne u procesu kompletiranja zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole. Da je uvođenje ovog sistema umnogome olakšalo život našim sugrađanima, ukazuje i podatak o više od 4.000 podnesenih zathejeva na ovaj način.

Istovremeno, značajan uspjeh ostvaren je i kod legalizacije bespravno sagrađenih objekata, pa su u okviru ovog procesa tokom prošle godine izdate 724 naknadne građevinske dozvole, dok je za još 65 objekata izdato rješenje o legalnosti.

– Otkako je pokrenut proces legalizacije, na području grada izdate su naknadne dozvole za 453 objekata – ističu u Odjeljenju za prostorno uređenje.

Oni podsjećaju da je prošle godine stupio na snagu novi zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, koji je vlasnicima ovakvih objekata omogućio ponovno podnošenje zahtjeva za legalizaciju. Od donošenja novog zakona, podnesena su 464 nova zahtjeva za legalizaciju

 

Izvor:(Banjaluka.rs.ba)

Ostavite komentar: