Proširenje Vidovdanske ulice najava krupnih promjena u Banjaluci!?

U užem centru Banjaluke bi u naredim godinama moglo doći do drastične izmjene režima saobraćaja, a jedna od opcija je da se u ulicama Kralja Petra Prvog Karađorđevića i Vidovdanskoj, koje su paralelne, uvede jednosmjerni saobraćaj.

Prvi korak ka takvoj izmjeni je već počeo prošlog vikenda, i to u Vidovdanskoj ulici, koja bi sa ciljem smanjenja saobraćajnih gužvi trebala biti proširena. Po okončanju radova imaće 4 trake.

Šef Odsjeka za saobraćaj Slavko Davidović je rekao da je plan da se izgradnjom ovih dodatnih traka napravi paralela s ulicama kralja Petra Prvog Karađorđevića, te da to otvara nove mogućnosti kada je u pitanju regulisanje saobraćaja.

– Jedna od omogućnosti je da svaka od ovih ulica postanu jednosmjerne, naprimjer da se vozila u Kralja Petra I kreću iz pravca Narodnog pozorišta RS, a u Vidovdanskoj iz suprotnog smjera. Isto tako, na tim saobraćajnicama žutim trakama bi bile označe trake za vozila javnog prevoza i biciklističke trake – rekao je Davidović.

Kazao je da je druga mogućnost da Ulica Kralja Petra bude pješačka zona, a da se sav saobraćaj prebaci na Vidovdansku ulicu.

Ipak, kako je rekao, na to se mora sačekati koja godina, jer se taj projekat nalazi na začetku. U prvoj fazi predviđeno je da se Vidovdanska ulica proširi u dužini od 250 metara, na potezu od raskrsnice kod stare zgrade Vlade RS do ukrštanja sa Grčkom ulicom, odnosno zgrade Centralne banke.

Da bi se paralela sa ulicom Kralja Petra prvog u potpunosti formirala potrebno je produženje dalje nastaviti prema Kninskoj ulici.

Ipak, kako kažu, krajnji cilj je formiranje paralele koja bi išla od stare zgrade Vlade RS do kružnog toka kod Policijske uprave, koji je trenutno u gradnji.

Saobraćajni inženjer Slavenko Tadić je kazao da će dogradnjom saobraćajnih traka u Vidovdanskoj ulici i po postojećem dvosmjernom režimu odvijanja saobraćaja doći do bržeg protoka vozila.

Smatra da po onom što je trenutno primjetno na terenu nije nerealno da se uvede jednosmjerni saobraćaj u glavnim gradskim saobraćajnicama.

– U dogledno vrijeme bi se mogao uvesti jednosmjerni saobraćaj, u jednom smjeru u ulici Kralja Petra, a u Vidovdanskoj u kontra smjeru. Sigurno bi se još više rasteretio saobraćaj i ne bi bilo gužvi u centru grada. Pogotovo jer su te ulice paralelne, jedna s drugom, a nisu daleko. Razlika između njih je stotinak metara tako da to nikome ne bi napravilo problem. Isto tako, između njih ima nekoliko parkinga – kazao je Tadić.

Napomenuo je da, prije nego što se napravi takva promjena, treba ipak analizirati saobraćajni tok, a osnovna mjerila su protok, brzina i gustina saobraćaja.

– Analiza tih parametara će dati odgovor da li treba ili ne u tom dijelu uvesti jednosmjerni saobraćaj – naveo je Tadić.

Preusmjeravanje saobraćaja

Slavko Davidović je napomenuo da će proširenje Vidovdanske ulice imati još jedan pozitivan efekat.

– Kada se prilikom održavanja koncerata ili drugih manifestacija zatvori Ulica Kralja Petra prvog Karađorđevića više neće biti problema u odvijanju saobraćaja jer će biti izgrađena paralela koja bi trebala „preuzeti“ taj saobraćaj – naveo je on.

Radojičić: Stabla neće biti posječena

Gradonačelnik Igor Radojičić je naglasio da proširenjem Vidovdanske neće biti posječeno nijedno stablo.

– Mi smo posadili 1.050 stabala za tri godine, posječeno je desetak zbog gradnje saobraćajnica, a diže se nevjerovatna glama. Dobijamo u centru grada bulevar sa četiri trake bez sječenja ijednog stabla. Pješačke staze se pomjeraju između drveća, a proširenje saobraćajnih traka ide na uštrb onog što je do sada bila pješačka staza. Mislim da sa tim svi mogu biti zadovoljni. Čak ni hejteri nemaju razloga da se bune – ocijenio je Radojičić.

 

Izvor:(SrpskaInfo)Ostavite komentar: