Prole: Grad oštećen u slučaju „Ekvator“, nastavljamo borbu

07.04.2024. | 08:07

Savjetnica gradonačelnika za pravna pitanja, Vedrana Prole, komentarišući informaciju da je banjalučka policija protiv Đorđa Davidović podnijela prijavu Oktružnom javnom tužilaštvu zbog nezakonitog pribavljanja 8,2 miliona KM, poručila je kako Grad i dalje ne odustaje od borbe koja je pokrenuta još 2022. godine.

Cilj je, kaže Prole – sudskim putem vratiti više od 2 miliona KM, koja su nezakonito skinuta sa računa Grada, te da sve ovo još jednom potvrđuje opravdanost borbe Grada.

-Trenutno Grad ima potraživanja prema kompanijama „Banigo građenje“ i „Ekvator“ u iznosu od dva i po miliona KM plus kamate po raznim osnovama. Mi smo uspjeli dokazati da je cesija, na osnovu koje je društvu „Banigo građenje“ ustupljeno potraživanje koje je u tom momentu kompanija „Ekvator“ imala prema Gradu Banjoj Luci – apsolutno ništava, te da je nezakonito prebačeno više od dva miliona KM sa računa Grada. Grad Banja Luka pokušava sudskim putem povratiti pomenuti iznos, te čekamo odluku Suda – kazala je Prole.

Poručila je kako je ovo još jedna borba od koje Grad neće odustati.

Podsjećamo, Vrhovni sud Republike Srpske utvrdio je da je preduzeće „Ekvator“ odnosno njegova fiktivna firma „Banigo građenje“ na osnovu nezakonite presude Višeg privrednog suda u Banjoj Luci od 28. juna 2021. godine sa računa Grada skinula dva miliona KM.

Naime, Vrhovni sud Republike Srpske je usvojio reviziju Grada, ukinuo presudu Višeg privrednog suda u Banjoj Luci na osnovu koje je sa računa Grada skinuto dva miliona KM, te ukazao na niz nezakonitosti u postupku koji je prethodio toj presudi.