Projekti za modernizaciju javnih usluga u Banjaluci

Od aplikacije koja pokazuje kašnjenje autobusa do postavljanja audio signalizacije koja bi trebala olakšati kretanje slabovidim osobama samo su neki od projekata koji bi se uskoro trebali realizovati, s ciljem da se unaprijede javne usluge u Banjaluci ili riješe pojedini problemi uvođenjem informacionih tehnologija.

Upravo se kašnjenje autobusa zbog saobraćajnih gužvi često dešava u gradu. Na tu problematiku su se koncentrisali profesori, asistenti i studenti Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci kroz projekat pod nazivom BL BusTracker. Iza tog naziva se krije priprema aplikacije koja bi trebala da prati kretanje autobusa na linijama broj 10 i 13.

– Razvijena mobilna aplikacija biće dostupna svim zainteresovanim licima, domaćim i stranim. Biće razvijena za mobilne uređaje zasnovane na Android sistemu i moći će besplatno da se preuzme sa Google Play prodavnice. Aplikacija će korisnicima pružati sve informacije koje se odnose na gradske autobuske linije, redovne i vanredne trase, stajališta, trenutne pozicije vozila, procijenjeno vrijeme dolaska autobusa na odabrano stajalište… – rekao je profesor doktor Dražen Brđanin, rukovodilac projekta.

Dvije faze

Naveo je da će u prvoj fazi korisnici aplikacije moći na mapi grada (Google mape) da prate pozicije autobusa na trasi, a u drugoj fazi će moći i da vide procijenjeno vrijeme dolaska autobusa na željeno stajalište.

– Aplikacija bi u budućnosti mogla da se koristi za praćenje autobusa na svim gradskim linijama, ali za to će biti neophodno da svi prevoznici raspolažu podacima o pozicijama svojih vozila. Trenutno samo preduzeće “Autoprevoz” ima, u eksperimentalnoj fazi, praćenje i prikupljanje podataka o poziciji autobusa u “realnom” vremenu. Zato će aplikacija biti integrisana s “Autoprevozovim” informacionim sistemom. Iz njihovog informacionog sistema biće preuzimani i drugi podaci neophodni za rad mobilne aplikacije, kao što su podaci o izmjenama trase u vanrednim okolnostima, izmjene u redu vožnje i tako dalje – precizirao je on.

Iako je rok za završetak projekta kraj godine, Brđanin očekuje da će prva verzija aplikacije biti javno dostupna već tokom jeseni.

Aplikacija koja prati kretanje autobusa na ovim linijama je samo jedan od 10 projekata koji bi trebali biti realizovani u Banjaluci s ciljem modernizacije lokalne zajednice.

Raskrsnice

Udruženje mladih s poteškoćama “Infopart” realizovaće projekat koji bi trebao olakšati kretanje slabovidim osobama. Devet raskrsnica biće pokriveno zvučnim signalom i informacijom koja će govoriti na kojoj lokaciji se nalaze putem aplikacije.

Pored gore navedenih, kroz projekat kompanije Planet Soft instaliraće se senzori u kontejeneru za otpad, koji će mjeriti nivo količine otpada koji se nalazi u njima, te obavještavati nadležne službe kako bi mogle optimizovati sakupljanje otpada.

GeoINOVA informatički inženjering realizovaće projekat uspostavljanja GIS baze podataka na urbanim zelenim površinama koristeći AreaCAd GIS platformu. To će otvoriti mogućnost daljeg korištenja podataka kao što su: planiranje i izvođenje radova, dobijanje podataka o stanju na terenu “in real time”, mobile mapping, što će olakšati planiranje i održavanje javnih zelenih površina.

Kompanija Mtel realizovaće projekat koji će omogućiti energetski efikasniju opciju za javnu rasvjetu. Korištenjem ovih LED sijalica uštediće se i do 60 odsto energije.

Turizam

Kompanija Telegroup realizovaće projekat u Lazarevo 1 i 2, Karanovac, Krupa na Vrbasu, Bočac, Ljubačevo, Krmine, Agino Selo. Ideja ovog projekta je da se smanji negativan uticaj nepovoljnih uslova koji se javljaju zimi kao što su pojava leda i snijega na putevima. Ključna stvar ovog projekta je mjerenje i analiza podataka pomoću senzora za snijeg i led koji će biti postavljeni u navedenim oblastima.

Gradska razvojna agencija CIDEA će na autobuskom stajalištu u Slatinskoj ulici realizovati projekat “pametno autobusko stajalište”. Stajalište će koristiti električnu energiju fotonaponskih panela uz postavljanje i korištenje monitora u svrhe reklamnog prostora, punjača za mobilne telefone, wi-fi , prikazivanje temperature i drugih parametara.

Kompanija Blicnet će razviti web/android aplikaciju, koja će omogućiti stanovnicima Karanovca, Krupe na Vrbasu, Bočca, Ljubačeva, Krmina i Aginog selo da ponude svoje usluge i proizvode preko modernih platformi, kao i da promovišu svoju lokalnu zajednicu što bi im omogućilo razvoj turizma i prodaju domaćih zdravih proizvoda.

Pametne kamere

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS će korištenjem pametnih kamera omogućiti prepoznavanje vozača koji koriste mobilne telefone tokom vožnje, ne stavljaju bezbjednosne pojaseve ili voze iznad ograničenja brzine.

Cilj projekta je da se pomoću podataka dobijenih putem kamera odredi nesavesno i nepravilno ponašanje u saobraćaju i da se istima putem displeja uputi upozorenje i skrene pažnja na sigurnost u saobraćaju.

Prointer ITSS planira instalaciju pametnog semafora u naselju Lazarevo, koji će smanjiti gužve biranjem optimalne strategije praćenjem trenutnog stanja saobraćaja. Takođe će imati mogućnost detekcije saobraćajnih nezgoda i zastoja, te blagovremeno obavještavanje nadležnih.

KONKURENCIJA

Cilj projekata je modernizacija usluga, a projekti koji će biti realizovani su odabrani na konkursu na kojem je stiglo čak 58 prijedloga.

Finansijski okvir za realizaciju 10 odabranih projekta iznosi oko 500.000 KM, a radi se o projektu koji zajednički provode Grad Banjaluka, Razvojni program UN (UNDP) i Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS.

 

 

Ostavite komentar: