Proglašeno vanredno stanje u nekoliko naselja u Banjaluci

Gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić proglasio je večeras vanredno stanje u naseljima uz vodotok Vrbanje i nizvodno od ušća ove rijeke u Vrbas.

Ova odluka znači da se noćas podiže kompletan sastav Civilne zaštite i sva raspoloživa tehnika kako bi se odbranile kritične tačke na vodotokovima.

S obzirom na to da imamo najavu padavina tokom cijele noći, i vjerovatno rast vodostaja na glavna dva vodotoka, potrebno je preventivno postupiti. Ovo je preventivna mjera i usmjerna ka tome da građani sasvim ozbiljno shvate ovu situaciju i da se ponašaju po posebnim uputstvima – kazao je Radojičić.

On je naglasio da nema mjesta panici, jer vjeruje da ne bi trebalo doći do naglog rasta vode, ali pred nama je noć i mjere se uvode kako bilo koga ne bi ugrozilo tokom noći.

Pored proglašenog vanrednog stanja, donosena je preporuka da u utorak 14. maja na području grada ne rade vrtići i škole.

Uži sastav gradskog Štaba na vanredne situacije večeras će na sjednici, zakazanoj za 23.30 časova, razmotriti trenutnu situaciju na ugroženim područjima i izdati naloge za postupanje kako bi se odbranila imovina i stanovništvo.

Najveći pritisak očekuje se na području uz vodotoke u Česmi i Lazarevu.

Prema podacima Štaba za vanredne situacije, do večeras nije poplavljeno nijedno domaćinstvo nad području grada, ali tokom noći se očekuje dalji porast vodostoja Vrbasa zbog čega je i donosena mjera o uvođenju vanrednog stanja.

 

 

Izvor:(Mondo.ba)Ostavite komentar: