Probijena tri roka, sad se čeka kraj godine: Kad će garaža kod UKC-a /FOTO/

Prvi rok bio je septembar 2022. godine. Drugi do kraja prošle godine, a treći do juna 2023. Sad je već na snazi i četvrti rok za izgradnju parking garaže kod Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci, koja bi, kažu u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Srpskoj, trebalo da bude gotova do kraja godine.

Za to vrijeme, u bilo koje doba dana, ispred UKC-a ista slika – gomila automobila koja je parkirana na trotoarima i zelenim površinama i ogromne gužve zbog kojih često “zapnu” i vozila hitne pomoći, čak i sa upaljenom rotacijom.

Dok iz UKC-a objašnjavaju da je u pitanju kompleksan posao i komplikovan teren, stotine građana koji na dnevnom nivou dođu i prođu kroz ovu ustanovu, kažu da je naći parking prava umjetnost i da se taj problem što prije mora riješiti.

“Prava je ludnica, danas je petak pa je možda malo manja gužva nego inače. Prije nekoliko dana sam bio ovdje i bila je tolika gužva da je nekoliko vozila hitne pomoći bilo zarobljeno i nisu mogli da prođu“, priča za BL portal Banjalučanin Nenad, koji je kružio oko UKC-a, a onda se sklonio sa strane i čekao slobodno mjesto.

Nenad, koji inače živi na Starčevici, kaže da bi radije došao pješke nego automobilom, kad bi on sam morao kod doktora, ali je morao da doveze člana porodice.

Pješačiti je morao i Milan Kežić, Banjalučanin koji je došao automobilom, ali ga je ostavio “tamo negdje”, da bi na vrijeme stigao na zakazani termin.

„Pravi je haos, došao sam autom, ali nema mjesta i gužve su ogromne, pa sam parkirao skroz gore, daleko, i došao sam pješke ovamo“, nezadovoljno priča Milan i dodaje da mu nije jasno zašto je došlo do ovakve situacije ispred ustanove u koju, kako kaže, dolazi pola države.

Za razliku od njega, Dragovan Petrović je, uz malo sreće i, kako tvrdi, dobru vozačku vještinu, uspio da pronađe parking mjesto i parkira na uskom prostoru. U pomirljivijem tonu, Dragovan kaže da se treba strpiti do završetka garaže koja će, siguran je, definitivno riješiti problem parking prostora za UKC.

„Garaža će rasteretiti gužve, mislim da je to dobar potez jer je UKC centar na nivou Republike, a ona će spriječiti i dalju eroziju terena, tako da je od nje velika korist. Trebala je samo biti izgrađena daleko ranije“, smatra Dragovan.

Dragovan Petrović

Radovi na garaži počeli su u junu 2020. godine, a nakon probijanja već tri roka, još nije definsan tačan datum njenog završetka. Iz UKC-a za BL portal kažu da se „prema novoj planiranoj dinamici, završetak objekta očekuje do kraja 2023. godine“.

„Objekat za stacionarni saobraćaj i komercijalne sadržaje je jako kompleksan samim svojim položajem i zahtijevan za izgradnju, pošto su četiri etaže ukopane u zemlju sa dvije strane, sjeverne i zapadne. Nepredvidljivost terena je prouzrokovala dodavanje većeg broja šipova zbog pojačanja stabilnosti objekta, što je zahtijevalo više vremena od predviđenog. Izgradnja objekta je počela u periodu epidemije Covid 19, što je uveliko uticalo na raspoloživost radne snage, usljed mnogobrojnih bolovanja i raznih restrikcija i zaključavanja“, navode iz UKC-a.

Sve su to, kako tvrde, okolnosti koje su dovele do “ispadanja iz dinamike” i kašnjenja radova.

Iz preduzeća “Marković invest RM”, koje je izvođač radova, za BL portal kažu da je, što se njih tiče, rok za izgradnju garaže jun ove godine, ali za više detalja upućuju na direktora, koji se, do zaključenja teksta, nije javljao na naše pozive.

Srđan Banović, BL portal  

Ostavite komentar: