Privatni vrtići u Banjaluci na rubu egzistencije

Vlasnici privatnih vrtića na području grada kažu da su posljedice epidemije dovele ove predškolske ustanove u nezavidan položaj i da će bez podrške institucija biti primorani da povećaju cijenu usluga ili da stave ključ u bravu.

Predsjednik Udruženja privatnih predškolskih ustanova u Banjaluci Larisa Pejić kazala je za “Glas Srpske” da je do sada nekoliko privatnih vrtića već zatvoreno.

– Sasvim je izvjesno da mali privatni vrtići, ukoliko ne naiđu na razumijevanje, ne mogu opstati ni do kraja godine. Nemoguće je pokriti pauzu od dva mjeseca jer su sve obaveze ostale iste – objašnjava Pejićeva, koja je osnivač i direktor privatnog vrtića “Maslačak”.

Dodaje da bi im pomogao konkretniji set mjera, te da u ovim okolnostima privatni vrtići nisu u mogućnosti da ostvare finansijske rezerve u poslovanju.

– Stvoren je veliki pritisak na ove predškolske ustanove. Predstavnici grada i Ministarstva prosvjete upoznati su sa našom situacijom. Iako smo isplatili lične dohotke, a obećana nam je pomoć Vlade, i dalje nismo na spisku za uplatu doprinosa za maj – rekla je Pejićeva za Glas Srpske.

Ipak, nadaju se pomoći jer u privatnom sektoru boravi više od 2.000 djece.

Direktorica vrtića “Zvjezdica” Jelena Guslov kazala je da su zbog teške finansijske situacije morali povećati cijene boravka u ovom vrtiću, kao i da im je smanjen broj djece u grupama.

– Cijena je povećana sa 200 na 220 KM, a za jaslice do dvije godine sa 200 na 250 KM. U sklopu vrtića “Zvjezdica” postoji sedam objekata koje pohađa oko 700 djece – rekla je Guslov i dodala da se nada da će se do proljeća sve vratiti na staro, a do tada moraju ovako.

Gradonačelnik Igor Radojičić kazao je da je upoznat sa ovom situacijom, ali da privatne predškolske ustanove posluju na komercijalnoj osnovi.

– Privatni vrtići sami posluju i osnovani su na komercijalnoj osnovi, bez sufinansiranja države ili grada. Uz dužno razumijevanje, moraće sami da snose veći dio tereta jer se radi o sektoru koji nije javni i grad nema obavezu da ga finansira – rekao je Radojičić.

Objasnio je da je grad poslao obavještenje Vladi na osnovu kojeg su privatne predškolske ustanove dobile određenu pomoć za mart i april.

– Takođe, privatni vrtići mogu ostvariti i neke manje olakšice, kao što su komunalne takse, koje su omogućene i ostalim privrednim društvima i preduzetnicima – kazao je Radojičić.

Partnerstvo

Larisa Pejić kaže da je na jednom od sastanaka u Gradskoj upravi bilo riječi o javno-privatnom partnerstvu.

– Rečeno nam je da grad nema više slobodnog zemljišta gdje bi gradio objekte vrtića, pa bi trebalo razmišljati o partnerstvu privatnih i javnih vrtića i otvaranju puta za subvencije roditeljima i djeci – naglasila je Pejićeva.

 

 

Ostavite komentar: