Prilikom leta se aktivirao alarm: Helikopter SAJ-a prinudno sletio u Zalužane

05.09.2023. | 16:25

Policijskoj upravi Banjaluka danas oko 10.30 prijavljeno je od strane odgovorne osobe u Specijalnoj antitetrorističkoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova da je prilikom leta došlo do aktiviranja protivpožarnog sistema na helikopteru Helikopterske jedinice SAJ, te da je isti nakon toga bezbjedno sletio u Zalužanima.

Naime, pripadnici Helikopterske jedinice Specijalne antiterorističke jedinice, postupajući po planu rada izvodili su letačku obuku s ciljem uvježbavanja postupaka u vanrednim situacijama.

“Prilikom uvježbavanja radnji i postupaka pri simulaciji otkaza oba motora, došlo je do signalizacije požara u odjeljku desnog motora. U skladu sa definisanim procedurama posada je aktivirala protivpožarni sistem desnog motora, te pristupila prinudnom slijetanju na letilištu Zalužani”, rekla je portparol PU Banjaluka Danijela Mučibabić.

Po prijavi su postupili inspektori za zaštitu od požara koji su na licu mjesta izvršili uviđaj i utvrdili da na helikopteru nema tragova vatre, odnosno da nije bilo paljevine i da se protivpožarni sistem aktivirao iz gore navedenih razloga, prenosi Srpskainfo.