Prijem za djecu sa Kosmeta: Banjaluka je i njihov grad

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković upriličio je prijem za djecu Kosova i Metohije koji borave u Banjaluci, u okviru projekta “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske”.
“Ovi susreti uvijek me posebno raduju i zaista sam srećan što smo imali priliku da ugostimo ovu divnu djecu sa Kosova i Metohije u najvećem gradu Republike Srpske. Ono što im želim reći je da je Banja Luka i njihov grad, te da se ovdje trebaju osjećati kao kod kuće. Iskreno se nadam da će oni izrasti u odgovorne ljude, a da će Banjaluku i Republiku Srpsku čuvati u srcu”, poručio je gradonačelnik, saopteno je iz Gradske uprave.
Prema njegovim riječima, Kosovo je žila kucavica srpskog naroda i njegovog postojanja, zbog čega sa posebnom pažnjom njegujemo odnose sa našim narodom koji živi tamo.
“Ovi odnosi mogu se uporediti sa biljkom koju redovno zalijevate i ona očvrne, pa joj ni nevrijeme ne može učiniti ništa. Upravo zbog toga je važno da ove naše ideje budu utkane u srca ovih mladih ljudi, koji će znati ko su odakle su i gdje su uvijek dobrodošli”, zaključio je on.
Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov zahvalio se gradonačelniku i Gradu Banjaluci na današnjem prijemu i podršci, izrazivši nadu da će Grad i u narednim godinama pomoći realizaciju ovog projekta.

“Ovo je deveti put da djeca sa Kosova i Metohije borave u Banjaluci i zaista sam zahvalan svim banjalučkim porodicama koje su učestvovale u ovom projektu. Od 2012. godine preko 5.000 djece sa Kosova i 500 prosvjetnih radnika boravilo je u Srpskoj. Ovaj projekat doprinio je bratimljenju mnogih škola iz Republike Srpske sa školama na Kosovu, izrodio mnoga prijateljstva i uvjeren sam da će biti nastavljen i u budućnosti”, poručio je Arlov.
Među 46 djece koja borave u Banjaluci je i Novak Đorđević iz Kosovske Mitrovice koji je rekao da su u Banjaluci dočekani kao najrođeniji rod, te da su tokom boravka obišli tvrđavu Kastel, ali i druge znamenitosti grada, ali da je ipak najbitnije to što se kroz boravak u Banjaluci druže sa vršnjacima.
Djevojčica Petra Luković rekla je da su u našem gradu divno dočekani, te da se osjećaju kao da su kod svojih porodica.
“Upoznali smo grad, ali ovdje smo stekli i nova prijateljstva, koja ćemo zauvijek pamtiti”, rekla je ona.

Ostavite komentar: