Preko 60 hiljada maraka za Srbe na Kosmetu: Banjalučki “Baštionik” pomaže i za praznike

Izgradnja plastenika, kupovina poljoprivrednih mašina i stoke, popravka kuća, struja, voda, samo su neki od načina na koje udruženje “Srbsko sabranje Baštionik” iz Banjaluke pomaže srpskim porodicama na Kosovu i Metohiji. Kroz projekat “Zadužbina za Kosovo”, prošle godine su sakupili više od 60 hiljada maraka.

Predrag Adamović, predsjednik i osnivač udruženja, za BL portal kaže da je projekat pokrenut 2019. godine, a njegov glavni cilj je pomoći mladim srpskim porodicama na Kosovu i Metohiji da tamo ostanu i opstanu.

“Zahvaljujući ovom projektu, pomoć je dobilo 57 porodica. Na taj način smo im olakšali život i opstanak na njihovoj zemlji”, kaže Adamović.

Svi koji to žele, mogu pomoći na dva načina – otvaranjem trajnog naloga u banci i uplaćivanjem po pet maraka mjesečno, ili pozivom na broj 17766.

“To je trajni broj, a pozivom ćete donirati dvije marke i tako podržati akciju”, kaže Adamović.

Podsjeća da “Baštionik” organizuje i redovne Božićne i Vaskršnje akcije prikupljanja pomoći porodicama u banjalučkoj regiji.

Cilj je prikupljanje hrane, sredstava za higijenu, igračaka i novca za najugroženije porodice, porodice sa više djece, samohrane roditelje, staračka domaćinstva. Tako će im, kaže Adamović, praznici biti i ljepši i lakši.

Ove godine je, napominje, ta pomoć još potrebnija. Sve je poskupilo, pa je broj porodica koje će teško moći da pripreme prazničnu trpezu, veći nego inače.

“Prošle godine za Vaskrs je prikupljeno oko 200 paketa, a ove godine očekujemo otprilike 100. Jedan paket sada košta oko 100 maraka dok je prošle godine koštao 60, za istu količinu robe”, objašnjava Adamović.

Akcija je počela prvog aprila i trajaće do Vaskrsa, a paketi će se dijeliti do 15. maja.

U Baštioniku napominju da će tokom vikenda u “Tropiku” njihovi članovi informisati kupce o akciji, kako bi se prikupilo što više pomoći.

Srđan Banović, BL portal

Ostavite komentar: