Praksa prilika za posao štićenicima Doma “Rada Vranješević”

BANJALUKA – Štićenici Doma “Rada Vranješević” koji pohađaju srednju školu trebalo bi uskoro da dobiju priliku da idu na praksu u nekoliko banjalučkih firmi i tako steknu konkretne vještine ili nađu posao u oblasti za koju su se školovali.

Direktor kompanije “Krajina klas” Saša Trivić istakao je da je ovo preduzeće već dalo priliku zainteresovanim štićenicima da dolaze kod njih na praksu.

On je naglasio da je, sa Savjetom za obrazovanje i Udruženjem “Misli dobro”, pokrenuta inicijativa kako bi uz pomoć nadležnih institucija štićenicima Doma i Centra “Zaštiti me” dobili mogućnost da pohađaju praksu.

– Cilj je da djeca budu dvije do tri godine na praksi kod nas i da na taj način dođu do sigurnog posla. To je širi projekat kojim se ta djeca prilagođavaju uslovima života nakon odlaska iz Doma. Sad smo u fazi da tražimo poslodavce koji bi primili štićenike – rekao je Trivić.

On je dodao da se toj djeci pruža mogućnost prakse za zanimanja koja postoje u članicama Udruženja poslodavaca, te da se nada da će većina djece imati mogućnost da pohađa praksu.

Direktor Doma Vladimir Kajkut rekao je za “Glas Srpske” da nekoliko štićenika praksu već ima u “Krajina klasu”, na obostrano zadovoljstvo.

– U našem sistemu nije prepoznata mogućnost da štićenici dobiju pogodnost na konkursima za zapošljavanje. Praktikujemo da ih tokom završnog razreda srednje škole usmjerimo, te da im pronađemo posao u struci – istakao je Kajkut.

On je dodao da na taj način žele da štićenicima olakšaju život i da ne dozvole da nakon školovanja i odlaska iz Doma budu prepušteni ulici.

Naglasio da je u vezi s tim pitanjem održan sastanak sa predstavnicima Doma i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite.

– Razgovarali smo o sporazumu koji bi podrazumijevao da djeca iz Doma, kao i ona iz ugroženih porodica, imaju određene prioritete prilikom zapošljavanja, pa očekujemo da će to biti realizovano u narednom periodu – kazao je Kajkut.

Štićenik Doma Neven Mišković završio je studijski program fizioterapija i radna terapija, a prije osam mjeseci je počeo da stažira u Zavodu “Dr Miroslav Zotović”.

– Zahvaljujući direktoru Doma brzo sam došao do zaposlenja. Trenutno pripravnički staž odrađujem u UKC-u RS, a prije toga sam bio u banji u Slatini. Veoma je važno i što je praksa plaćena, pa štićenici imaju mogućnost i da uče nove vještine i da nešto zarade – rekao je Mišković.

“Bema”

Tehnički direktor “Beme” Marinko Umičević rekao je da je ova firma zainteresovana da pruži mogućnost prakse i zaposlenja štićenicima Doma “Rada Vranješević”.

– Zaposlili bismo 10-15 zainteresovanih, jer nam uvijek treba dobrih radnika. Treba djecu učiti da rade i da se bore u životu – kazao je Umičević.

 

Izvor:(Glas Srpske)

Ostavite komentar: