Povratak u drevna vremena vitezova i heroja: Nešto drugačiji dan na banjalučkom Kastelu

Na banjalučkoj tvrđavi Kastel održava se Viteški festival Kastrum 2021, na kojem su se predstavili viteški redovi iz Republike Srpske i Srbije, saopšteno je iz Gradske uprave. 

Organizator manifestacije je Viteški red „Čuvari koplja Svetog Georgija“, a Grad je podržao ovu manifestaciju u okviru Kalendara kulturnih manifestacija za 2021. godinu.
Manifestaciji se pridružio i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković koji je kazao da ovakvi festivali zapravo doprinose rehabilitaciji banjalučke tvrđave, ali i podsjećaju nas na važnost očuvanja viteških vrijednosti.
“Ponosan sam što se u našem gradu odvija festival koji nas vraća u drevna vremena vitezova i heroja, koji se nisu libili da polože svoje živote braneći svaki grumen zemlje, jer to je prilika da se prisjetimo drevnih vrijednosti, kao i da mladi ljudi steknu sliku o hrabrosti i viteštvu našeg naroda”, poručio je gradonačelnik.
On je kazao da će Grad Banjaluka podržati ovu manifestaciju u još većoj mjeri, kako bi se festival podigao na veći nivo po ugledu na festivale u Srbiji, s ciljem da i ovo vremenom postane svojevrstan brend, po kojem će Banjaluka i tvrđava Kastel biti prepoznatljivi.

“Kastelu, koji svjedoči o dugoj istoriji našeg grada, potrebno je vratiti stari sjaj i duh vremena, u kojem je ova tvrđava nastala, a ovakve manifestacije nas upravo podsjećaju na ta stara vremena”, dodao je Stanivuković. On je poručio da je Gradska administracija opredijeljena da u ovoj godini uredi ljetnu pozorcnicu i uradi rasvjetu kako bi se obezbijedili optimalniji uslovi za održavanje manifestacija, koncerata i drugih aktivnosti na ovoj značajnoj gradskoj lokaciji.
Podsjećamo, u okviru festivala Kastrum odvijaju se brojne aktivnosti, te je osim predstavljanja viteškog reda, prikazan kratki film o Viteškom redu i Kastrumu, organizovana je bohurt borba, streličarstvo, a gosti festivala su članovi Viteškog reda „Beli orlovi“, iz Srbije.

Ostavite komentar: