Povodom Međunarodnog dana porodice: Petostruka radost na kolektivnom krštenju u Banjaluci

Povodom Međunarodnog dana porodice, 15. maja, u Hramu Hrista Spasitelja održano je kolektivno krštenje petoro djece iz višečlanih porodica.

Jovan Radovanović, predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece “Četiri plus”, koje je organizator kolektivnog krštenja, kazao je da je organizovanje ovog događaja u Banjaluci preraslo u tradiciju.

– Ovo je 14. po redu kolektivno krštenje u Hramu Hrista Spasitelja, koje je preraslo u tradiciju, a organizujemo ga povodom Međunarodnog dana porodice – kazao je Radovanović.

Radovanović je rekao da je ove godine kolektivno krštenje posebno značajno, jer ih je prethodne dvije godine pandemija spriječila da organizuju ovaj događaj.

– Ovo je zaista poseban dan za sve prisutne. Na žalost, prethodne dvije godine nismo bili u mogućnosti da organizujemo kolektivno krštenje zbog pandemije virusa korona. Ove godine nastavljamo sa tom tradicijom – rekao je Radovanović.

Istakao je da je ovo poseban dan za porodice, koje su krstile svoje mališane.

– Ovo je veoma značajan dan za porodice čija su djeca krštena. Krstilo se petoro djece iz dvije porodice. Imali smo šest prijavljenih porodica za ovogodišnje kolektivno krštenje, ali jedna porodica je, na žalost, bila spriječena da učestvuje – istakao je Radovanović.

Radovanović je rekao da je Udruženje, kao i prethodnih godina, obezbijedilo prigodne poklone novim članovima Srpske pravoslavne crkve, te dodao da je kolektivno krštenje podržao i grad Banjaluka.

– Svake godine pripremamo sve što je potrebno kako bi porodicama olakšali da se odluče na ovaj svečani čin – rekao je Radovanović.

Dodao da je organizovan i ručak u parohijskom domu Crkve Svete trojice.

Osmogodišnji Petar Marčeta, koji je ove godine kršten na kolektivnom krštenju u Hramu Hrista Spasitelja, kazao je da je ovo veliki dan za njega.

– Veoma sam srećan jer sam se krstio, zajedno sa moja dva brata i sestrom. Moj dugogodišnji drugar Marko postao mi je kršteni kum – rekao je Petar za “Glas Srpske”.

Branka Kantardžić juče je postala kuma dvogodišnjem Dušanu.

– Uloga kume za mene je velika čast. To za mene predstavlja Božiji dar. Kroz svetu tajnu krštenja djeca dobijaju zaštitu od Boga, koji ih čuva i vodi kroz dalji život. Veoma sam ponosna što su Dušanovi roditelji baš mene izabrala da budem njegova kuma – rekla je Branka.

NOVI ČLANOVI

Predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece “Četiri plus” Jovan Radovanović, istakao je da broj članova ovog udruženja raste iz dana u dan.

– Naše udruženje okuplja više od 800 porodica sa četvoro i više djece. Ove godine taj je broj porastao za desetak novih članova, što je ovom udruženju velika čast – kazao je Radovanović.

Ostavite komentar: