Potražnja za dimnjačarima sve veća: U Banjaluci poskupjelo čišćenje dimnjaka

Potražnja za dimnjačarima je sve veća kako je vrijeme zahladnjelo, a ove godine sezona je uveliko počela već u septembru, potvrdio je dimnjačar Zvonko Kovačević.

Kovačević ističe da u ovom, jesenjem periodu ima pune ruke posla. Potvrdio je da je ove godine došlo do poskupljenja čišćenja dimnjaka, prouzrokovanog porastom cijene goriva i željeza.

Prema njegovim riječima, cijene čišćenja dimnjaka sada iznose između 25 i 30 KM. Podsjećamo, prošla cijena je bila 20 KM.

Prema Odluci o dimnjačarskoj djelatnosti propisano je da se čišćenje dimnjaka obavlja najmanje jedanput godišnje, a u suprotnom su propisane sankcije.

“Za fizička lica novčana kazna iznosi od 100 do 600 KM, dok za samostalne preduzetnike iznosi 200 do 1.000 KM”, kazali su iz Komunalne policije.

Kovačević ističe da građani najčešće poštuju propisane mjere Komunalne policije, prenose Nezavisne.

“Oni najčešće i čiste dimnjak jedanput godišnje”, rekao je Kovačević.

Nadležni su još naveli da novčana kazna za pravno lice iznosi od 500 do 7.000 KM, dok se za odgovorno lice u pravnom subjektu novčana kazna kreće između 200 i 1.800 KM.

Ipak, ne mogu svi građani sebi priuštiti da više od jedanput godišnje čiste dimnjak, pa to rade sami ili ostanu zapušteni. Jedna Banjalučanka, koja se grije na drva, kaže da se dimnjak nerijetko isprlja zbog čestog loženja, ali da dimnjačara ne zove.

“Kad se lože drva – i dimnjak se brzo zaprlja. Iako bi ga trebalo češće čistiti, od svoje penzije ne mogu priuštiti da zovem dimnjačara”, kazala je ova Banjalučanka.

Uz sezonu grijanja vežu se i požari dimnjaka, a njihovo neodržavanje može do toga dovesti, posebno zimi.

Ostavite komentar: