“Postoje veliki planovi za Banjaluku”: Položeni vijenci na Spomenik palim borcima NOR-a

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da Banjaluka mora uvijek da bude ponosna na svoju prošlost, istoriju i na mnoge žrtve koje je dala za slobodu.

“Moramo slaveći sve ono što je važno u prošlosti, sjećajući se žrtava, biti zagledani u budućnost i voditi računa šta će se uraditi u narednom periodu”, rekla je Cvijanović novinarima u Banjaluci, nakon što je zajedno sa premijerom Radovanom Voškovićem i predsjednikom Narodne skupštine Nedeljkom Čubrilovićem položila vijenac na spomenik poginulim borcima NOR-a povodom 22. aprila – Dana grada Banjaluka.

Ona je čestitala Banjalučanima Dan grada, te navela da je praznik bilo koje lokalne zajednice istovremeno praznik Srpske.

Cvijanović je naglasila da postoje veliki planovi za Banjaluku, koja je postala moderan i razvijen evropski grad.

“Ono što je danas adekvatno i postoji u razvijenoj Evropi, postoji i u našoj Banjaluci i moramo na to biti ponosni”, rekla je ona.

Cvijanović ističe da je najvažnije da se ne zaustavi budući razvoj Banjaluke, te navodi da uvijek treba praviti vezu između dostignuća i planova, istorije i budućnosti.

“Vjerujem u Banjaluku, u njen razvoj, vjerujem da će to i dalje biti grad koji okuplja, koji može pružiti dobrodošlicu svima iz Evrope i da se ne postidi bilo čim što ima u ovom gradu, a posebno da se ne postidi svojom velikom istorijom”, naglasila je Cvijanović, piše RTRS.

Višković je rekao da je razvoj Banjaluke od interesa za Srpsku, te je naglasio da će institucije Srpske učiniti sve da ovom gradu u tome i pomognu.

“Ovdje smo ispred spomenika ljudima koji su u Narodnooslobodilačkom ratu /NOR/ dali svoje živote za odbranu Banjaluke i treba da se podsjetimo njihove žrtve i onoga što su oni uradili da bismo mi danas uživali u slobodi i na kraju imali i svoju Republiku Srpsku”, rekao je Višković novinarima U Banjaluci, nakon što je zajedno sa predsjednikom Srpske Željkom Cvijanović i predsjednikom Narodne skupštine Nedeljkom Čubrilović položio vijenac na spomenik palim borcima NOR-a, povodom 22. aprila – Dana grada Banjaluka.

Višković je naglasio da ljudi koji danas predstavljaju institucije Srpske žele da se poklone žrtvama iz svih ratova koji su išli ka slobodi srpskog naroda. On je gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanivukoviću i svim Banjalučanima čestitao današnji praznik i poželio da se grad razvija i postane prepoznatljiva evropska destinacija.

Čubrilović je čestitao Banjalučanima Dan grada, te naglasio da Banjaluka ima perspektivu.

“Banjaluka ima budućnost, ima perspektiv. To je grad koji otvara mogućnosti za sve one koji žele da dođu i dobro su došli kao budući građani Banjaluke”, poručio je Čubrilović. On je istakao da istorijske datume treba da obilježavati da se zlo kao što je bio fašizam ne bi ponavljalo.

Banjaluka obilježava 22. april kao Dan grada u znak sjećanja na datum kada je 1945. godine oslobođena od fašizma.

 

Ostavite komentar: