“Posjete pacijentima su zabranjene”: Iz UKC-a Srpske odgovorili gradonačelniku Banjaluke

Žao nam je što se gradonačelnik Banjaluke nije udostojio da dođe ranije u našu ustanovu, već je prije i tokom pandemije lažirao navodne “afere” otežavajući nam rad, navedeno je u odgovoru gradonačelniku Stanivukoviću  iz kabineta generalnog direktora UKC Republike Srpske.

“Tada je tim istim pacijentima i radnicima  pokušao uskratiti kiseonik, hranu i osnovno pravo na liječenje i rad što je neoprostivo zbog činjenice da su se zbog njega ovdje proživljavale prave drame”, ističe se u reakciji iz UKC-a povodom zahtjeva Draška Stanivukovića, gradonačelnika Banjaluke za sastanak sa generalnim direktorom Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i posjete jednom od odjela ove zdravstvene ustanove u kome su hospitalizovani pacijenti.

Iz UKC-a navode da su Odlukom rukovodstva najveće zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj posjete pacijentima zabranjene od 12. februara 2020. godine sa ciljem sprečavanja širenja virusa korona i influence A.

“U slučaju širenja virusa to može biti fatalno za pacijente. Vjerujemo da bi to trebao znati gradonačelnik  obzirom da je na čelu Štaba za vanredne situacije Grada Banjaluka.Takođe, da bi se potpisao Ugovor o isplati jednokratne novčane pomoći zdravstvenim radnicima UKC Republike Srpske, nije potreban sastanak sa Upravom. Nakon što Pravna služba UKC Republike Srpske dostavi potpisan ugovor tražimo hitnu isplatu tih sredstava koja nisu gradonačelnikova već budžetska i za to nije potrebno slikanje i medijska pompa”, naveli su iz UKC-a.

Istakali su da zdravstveni radnici ove ustanove već dvije godine žive jedan, za gradonačelnika nepoznat način života i nemaju vremena niti za svoje porodice, a kamoli za fotografisanje.

“Oni za to vrijeme liječe kritično oboljele pacijente i mi smo ponosni na njih”, dodaju iz UKC.

Napominju da kao profesionalci, braneći dignitet ustanove ustanove žele sve radnike i pacijente poštedjeti rijalitija kojeg gradonačelnik konstantno vodi.

“Ne želimo učestvovati u tim igrama i mogućim neugodnim scenama koje bi se mogle desiti tokom posjete, jer su svi radnici dovoljno ogorčeni na rad gradonačelnika i njegov odnos prema njima, kada se zna da je prvi gradonačelnik u svijetu koji je tužio zdravstvene radnike Ustavnom sudu. Imajući u vidu gore navedeno obavještavamo Vas da će Pravna služba dostaviti potpisan Ugovor o isplati pomoći zdravstvenim radnicima, a gradonačelnika pozivamo da isplatu izvrši u što kraćem roku”, naveli su iz UKC-a.

Na kraju su iz UKC-a istakli da je od prvog dana gradonačelnik Stanivuković bio protiv isplate sredstava svim zdravstvenim radnicima i navode da je to isključivo bila inicijativa skupštinske većine Grada Banjaluka kojoj se zahvaljuju.

 

Ostavite komentar: