Posadio stablo prijateljstva: Stanivuković u Rusiji sa Kondićem i Milanovićem

19.08.2021. | 18:43

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković trenutno boravi u zvaničnoj posjeti Rusiji, tokom koje je posjetio grad Nižnji Novgorod, povodom 800. godina od osnivanja grada, te uspostavljanja Sporazuma o saradnji, saopšteno je iz Gradske uprave.

“Čast je danas na, praznik posvećen Preobraženju Gospodnjem, posjetiti bratsku Rusiju i grad Nižnji Novgorod, sa kojim Banja Luka već godinama gradi prijateljske i partnerske odnose”, rekao je gradonačelnik Stanivuković.

On je istakao da će u Nižnjem Novgorodu, u parku podignutom u čast postradale carske dinastije Romanov, od sada da raste i stablo prijateljstva između Banje Luke i Nižnjeg Novgoroda, koje će biti simbol našeg rusko-srpskog prijateljstva.

Gradonačelnik je tokom današnjeg dana posjetio i manastir Pečerski, koji je sagrađen 1330. godine, te Srpski centar Državnog univerziteta u Nižnjem Novgorodu, gdje je sa domaćinima razgovarao o značaju i promociji srpskog jezika u Rusiji, ali i promociji ruskog jezika u Republici Srpskoj.

Sudeći po fotografijama, sa Stanivukovićem su u Rusiju otputovali odbornici Saša Kondić iz SPS-a i Dragan Milanović iz PDP-a.

Iz SPS-a je saopšteno da je predsjednik njihovog banjalučkog odbora počastvovan prilikom da na Preobraženje posjeti Nižnji Novgorod.

“Posjeta Nižnjem Novgorodu, Pečerskom manastiru i razgovor sa našim domaćinima, braćom i prijateljima, te buduća saradnja naših gradova su pozitivne priče kakvih treba da imamo mnogo više i trudićemo se da još ojačamo našu saradnju na svim poljima”, poručio je Kondić.

Iako se u saopštenju Gradske uprave ne spominje, zajedno u obilasku grada Nižnji Novgorod sa gradonačelnikom Banjaluke danas je bio i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. To je zato potvrdio Stanivuković informišući svoje pratioce na društvenim mrežama o posjeti Rusiji.

Delegacije dva grada prisustvovaće dešavanjima koja su upriličena povodom 800. godišnjice postojanja Nižnjeg Novgoroda koji je sa 1.250.000 ljudi po broju stanovnika peti grad u Rusiji.

Delegacije ovog inače velikog industrijskog centra su proteklih godina u nekoliko navrata posjećivale Srpsku.

Saradnja Banjaluke i Nižnjeg Novgoroda praktično je započela prošle godine, kada su banjalučki umjetnici učestvovali na Festivalu „Tajne majstora” u tom ruskom gradu.

Na ovom festivalu prikazan je dokumentarni film Muzeja Republike Srpske pod nazivom „Zmijanjski vez”.