Poreska uprava demantuje Stanivukovića: Nije blokiran račun Akvane, zatražite reprogram

Nakon informacija da je Poreska uprava RS blokirala račun Akvane oglasili su se iz ove institucije sa obavještenjem u kojem je navedeno da to nije tačno.

Sinoć je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković na sajtu grada i na svom Fejsbuk profilu objavio tu informaciju.

Iz Poreske uprave poručuju da je JP Akvana kao i svakom drugom poreskom obvezniku koji ima dospjele, a neizmirene poreske obaveze, nakon opomene, dostavljeno rješenje o prinudnoj naplati dospjelih poreskih obaveza.

“Rješenja o prinudnoj naplati smo tom poreskom obvezniku dostavljali i u 2020. godini, a zbog neizmirenih poreskih obaveza iz te godine”, naveli su za Srpskainfo u Poreskoj upravi RS.

Ističu i da ukupne dospjele, a neizmirene obaveze ovog poreskog obveznika iznose oko 350.000 KM i odnose se na obaveze za poreze i doprinose iz 2020. godine.

Dodali su da ovaj poreski obveznik ima i obaveze po osnovu reprograma iz 2014. godine u iznosu od oko 80.000 KM, čija naplata je prolongirana na osnovu Uredbe sa zakonskom snagom o poreskim mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica nastalih usljed bolesti COVID-19 izazvane korona virusom.

“U skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, svaki poreski obveznik koji ima dugovanja može podnijeti zahtjev za odgođeno plaćanje poreskih obaveza, odnosno reprogram, što je osnov za obustavljanje postupka prinudne naplate poreskih obaveza”, naveli su u Poreskoj upravi RS.

Gradonačelnik Draško Stanivuković i danas tvrdi da je riječ o političkom činu, te da ne vidi ni naznake dobre namjere.

“Dan nakon imenovanja novog direktora koji je imenovan 29. decembra, dobili smo izvršenje o prinudnoj naplati i nalog da se to učini. Žalba koja se uputi ne odlaže izvršenje takve namjere. Takav potez je učinio da smo danas imali 5-6 preduzetnika prema kojima Akvana ima obaveze, hoće i oni svoje pare. Neki hoće tri miliona ili ako im se ne može obezbijediti novac, hoće da se upišu na zemljište Akvane. Dakle, sistemskim uništavanjem ovog preduzeća, odgovorno tvrdim, krila se namjera uzimanja našeg gradskog zemljišta i to je proces koji traje dvije decenije. Spreman sam se boriti, ali na našim leđima je 15 miliona duga, za koji nismo mi odgovorni. Poreska jedan dan traži za tri mjeseca porez za doprinose, Grad uplati 40.000, prođe nekoliko dana, opet traže novac, 62.000 KM i to tako ide u nedogled”, kaže Stanivuković za Srpskainfo.

Ostavite komentar: