Pored kontejnera deponije aparata i auto-dijelova: Naselja Banjaluke puna kabastog otpada

Tokom pandemije virusa korona povećane su količine otpada koji sugrađani ostavljaju pored kontejnera, a koji ne spada u kategoriju kućnog ili otpada iz domaćinstva, potvrdili su iz Odjeljenja za komunalne poslove.

“Nažalost, često smo svjedoci da se pored kontejnera odlažu i kućni aparati, odnosno bijela tehnika, što stvara ružnu sliku o gradu”, kazali su iz Odjeljenja za komunalne poslove za Glas Srpske. Naglasili su da su najviše smeća odnijeli tokom prošle godine, kada su uvedene najoštrije epidemiološke mjere.

“Građani su za vrijeme mjera koja su donesene u smislu zabrane kretanja neodlaska na posao i slično imali slobodnog vremena te su spremali kuće, imanja, podrume i tako povećali količine odloženog otpada”, saopštili su iz ovog odjeljenja. Dodali su da su u posljednje vrijeme najveće količine otpada primijećene u naselju Priječani.

“U velikom broju naselja uočene su ogromne količine nagomilanog otpada. Međutim, u Priječanima se dešavalo da pored bijele tehnike zatičemo odložene auto-dijelove, gume i slično”, kazali su iz odjeljenja.

Naveli su da grad ima sklopljen ugovor sa preduzećem “Čistoća”, u kojem je predviđeno da otpad bude redovno odvožen sa javnih površina.

“Specijalizovani kamioni-kiperi i grajferi prolaze po utvrđenom planu po naseljima te odvoze i zbrinjavaju otpad”, naglasili su iz odjeljenja i dodali da postoje situacije kada moraju da obavijeste nadležno odjeljenje komunalne policije ukoliko se pojavi velika količina kabastog otpada.

“U ekstremnim situacijama kontaktiramo sa Odjeljenjem komunalne policije da bi eventualno pronašli i sankcionisali počinioca, a potom izdajemo nalog izvođaču radova za odvoz takvog otpada”, precizirali su iz odjeljenja.

Prema njihovim podacima posljednjih godina je na području grada smanjen broj odbačenih olupina automobila.

“Taj problem je sa godinama manje izražen, jer se pojavilo nekoliko firmi koje se bave otkupom i reciklažom olupina i one uglavnom budu uklonjene na vrijeme”, zaključili su iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Priječani

Stanovnik Priječana Branko D. rekao je da su neodgovorni mještani napravili pravu deponiju uz kontejner u tom naselju.

“Pojedinci ne mare ni za kazne ni za zdravlje i odlažu smeće pored kontejnera i na taj način urušavaju izgled grada, ali i povećavaju mogućnost zaraze”, rekao je ovaj mještanin.

Ostavite komentar: