Policijska uprava Banja Luka: Policijski službenici nastavljaju aktivnosti na održavanju povoljnog stanja bezbjednosti

U Policijskoj upravi Banja Luka danas le održana redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za šest mjeseci 2019. godine. Na konferenciji su prisustvovali načelnik PU Banja Luka Miloš Brkić, načelnik Sektora kriminalističke policije, PU Banja Luka Jovan Stojičić i načelnik Sektora policije – PU Banja Luka, Radenko Stakić.

Uvodnim izlaganjem prisutnima se obratio načelnik PU Banja Luka, Miloš Brkić, koji je ukratko analizirao najznačajnije statističke pokazatelje, navodeći da je u navedenom periodu na području Policijske uprave Banja Luka evidentirano 10 % manje krivičnih djela u odnosu na uporedni period 2018. godine. Načelnik Brkić je naveo da je za 11,6% manje slučajeva narušavanja javnog reda i mira i 8% više saobraćajnih nezgoda, pojašnjavajući da se to povećanje odnosi na saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom.

Načelnik Brkić je saopštio da je ukupno riješeno 79,8% krivičnih djela, po nepoznatom izvršiocu rasvjetljeno je 63,8% krivičnih djela. Donesena su tri rješenja o zabrani javnog okupljanja, a u tranzitnom kretanju kroz teritoriju koja je u nadležnosti Policijske uprave Banja Luka evidentirano je 511 migranata.

Preduzeto je niz preventivno-represivnih aktivnosti sa ciljem sprečavanja i otkrivanja krivičnih djela i održavanja povoljnog stanja bezbjednosti iz oblasti kriminaliteta, javnog reda i mira, ali i poboljšanja stanja iz oblasti saobraćaja.
Realizovano je 16 akcija iz oblasti javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja, uspješno je obezbjeđeno 60 javnih okupljanja i 102 sportske priredbe, te imajući u vidu navedeno,stanje bezbjednosti na području Policijske uprave se cijeni kao zadovoljavajuće, zaključio je načelnik Brkić.

Načelnik Sektora kriminalističke policije – PU Banja Luka Jovan Stojičić je izložio najznačajnije statističke pokazatelje iz oblasti kriminaliteta navodeći da je na području Policijske uprave Banja Luka u posmatranom periodu evidentirano 957 krivičih djela što je manje za 10 % u odnosu na uporedni period 2018. godine kada su bila evidentirana 1063 krivična djela.

Iz oblasti opšteg kriminaliteta evidentirano je 814 krivičnih djela, što je za 4,5 % manje u odnosu na uporedni period kada je bilo evidentirano 852 krivičnih djela, a riješenost ovih krivičnih djela iznosi 77,1%.

Iz oblasti imovinskog kriminaliteta, evidentirana su 554 krivična djela, više za 4,7 % u odnosu na uporedni period 2018. godine kada je bilo evidentirano 529 krivičnih djela. Riješenost ovih krivičnih djela je 68,1%, riješenost krivičnih djela razbojništava je 81,3% i teških krađa 41,8%.

Prijavljena su 62 krivična djela protiv života i tijela, a riješenost ovih krivičnih djela je 96,8%. Evidentirano je jedno krivično djelo „Ubistvo“ koje je rasvjetljeno i izvršilac procesuiran, dva krivična djela „Ubistvo u pokušaju“ koja su takođe riješena, a od ostalih krivičnih djela najbrojnije su „Tjelesne povrede“.

U oblasti zloupotrebe opojnih droga otkriveno je 21 krivično djelo, zbog kojih je nadležnom tužilaštvu dostavljeno 20 izvještaja kojima je obuhvaćeno 38 osumnjičenih lica. Podneseno je 66 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a oduzeto je oko 37,5 kg marihuane, oko 1,5 kg kokaina i određena količina spida, ekstazija i drugih sintetičkih droga.
Iz obasti privrednog kriminaliteta otkriveno je 67 krivičnih djela i podnesen je 31 izvještaj protiv 41 lica. Materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi oko 4.600.866,00 KM.

Načelnik Stojičić je svoje izglaganje zaključio podsjećajući na najznačajnije akcije koje su realizovane iz oblasti kriminaliteta i to Klub, Kapa, Atest, Polo, Blinda, Vidikovac, Elzet, Torbica, Hed, Kedi, Blinda, Dom, Kanal, Plantaža.

Načelnik Sektora policije Radenko Stakić je izložio najznačajnije pokazatelje iz oblasti javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja, navodeći da su unavedenom periodu na području Policijske uprave Banja Luka ediventirana 434 slučaja narušavanja javnog reda i mira, manje za 11,6 % u odnosu na uporedni period, kada je evidentirano 491 narušavanje javnog reda i mira i 590 prekršaja, manje za 8,1 % dok su u uporednom periodu evidentirana 642 prekršaja.

Evidentirano je 1.959 saobraćajnih nezgoda, više za 8% dok je u uporednom periodu bilo evidentirano 1.814 saobraćajnih nezgoda, a povećanje se uglavnom odnosi na saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom.

U ovim saobraćajnim nezgodama smrtno je stradalo 13 lice, a u uporednom periodu 12 lica je smrtno stradalo, 60 lica je teško povređeno, u uporednom periodu 68 lica je teško povrijeđeno i 320 lica je lakše povređeno, dok je u uporedno periodu 428 lica lakše povrijeđeno.

Iz saobraćaja je isključeno 436 vozila, 2210 vozača, od kojih je 1852 zbog upravljanja pod dejstvom alkohola, 7 pod dejstvom droga, 284 bez položenog vozačkog ispita i iz ostalih razloga 67.
Evidentirano je 166 požara, a u uporednom periodu su bila evidentirana 62 požara. U požarima su tri lica smrtno stradala i pričinjena je materijalna šteta od oko 1.229.000,00 KM.

Policijski službenici kontinuirano sprovode akcije iz oblasti bezbjednosti saobraćaja i javnog reda mira uz apel na sve učesnike u saobraćaju da se pridržavaju propisa, da odgovornim ponašanjem spriječe moguće posljedice po sebe i druge učesnike u saobraćaju, čime je svoje izlaganje zaključio načelnik Stakić.

 

Izvor:(MUP RS)

Ostavite komentar: