Polaganje vozačkog ispita postalo luksuz: Samo pet novih obučenih za vozača autobusa u Banjaluci

08.02.2022. | 09:28

Sve je manji broj kandidata koji polažu vozačke ispite, a posebno kada je u pitanju profesionalna kategorija pa je tako za posljednjih nekoliko mjeseci svega pet kandidata steklo dozvolu za vozača autobusa.

Ekonomski teška situacija uslovila je da za pojedince polaganje vozačkog ispita postalo luksuz, prenosi Glas Srpske.

Vlasnik jedne od auto-škola u gradu Milenko Stanetić, rekao je da  interesovanje za polaganje vozačkog ispita najviše opalo kada su u pitanju profesionalne kategorije kamiona i teretnih vozila “C1”, “C1E”, “C”, “CE”, a posebno za vozače autobusa “D” kategorije.

– Značajno je smanjena zainteresovanost kandidata što u svim kategorijama, o profesionalnim i da ne govorim. U decembru i januaru za vozače autobusa u čitavom gradu bilo je svega pet kandidata, što je jako poražavajuće – rekao je za Stanetić.

Po forumima i oglasima za zapošljavanje sve je veća potražnja profesionalnih vozača autobusa i teretnih vozila, a veliki broj njih je posljednjih godina otišao u zemlje Evropske unije. Zabrinjavajuće je da novih vozača nema i da se ne opredjeljuju za ovakvu vrstu posla.  Gledajući na prosječnu platu u privredi, polaganje vozačkog je luksuz, a da bi se došlo do vozačke dozvole potrebno je oko 1.000 KM.

– Cijena je ostala ista bez obzira na nagla poskupljenja goriva i u nedostatku posla ne možemo podići cijene. Kada se u obzir uzmu troškovi auto-škola pri samom osposobljavanju kandidata trenutne cijene su minimalne – dodao je Stanetić.

Instruktor i takođe vlasnik auto-škole Milenko Jaćimović ističe da se više od dvije i po decenije bavi ovim poslom i da ne pamti ovako loš period.

– U odnosu na 2019. godinu broj kandidata je opao do 60 posto. Na polaganje u ispitnom roku imamo ukupno 25 polaznika na čitavu Banjaluku, što je nezabilježeno u zadnjih pet godina – naglasio je Jaćimović.

Obuka za “B” kategoriju iznosi 800 KM.  Izlazak na ispit je 115 KM za putnički automobil, a za teretna vozila je 180 KM.

Ispit

Smanjenju broja kandidata najbolje svjedoči činjenica da se u Banjaluci vožnja sada polaže samo ponedjeljkom i četvrtkom, a nekada je to bilo svaki dan. Na polaganje vozačkog ispita prethodnih godina dnevno je izlazilo po 70 kandidata za sticanje vozačke dozvole.